Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta in 7 pasi

Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta in 7 pasi

Să înveți copilul să meargă pe bicicletă nu e tocmai ușor, dar e o muncă de echipă care aduce o satisfacție imensă de ambele părți. În plus, mersul pe bicicletă este una dintre cele mai sănătoase activități, indiferent de vârstă.
Dcaă dorești să îți înveți copilul să meargă pe bicicletă, alege o porțiune cu iarbă, care coboară ușor.

Ai nevoie de:

  • Bicicletă (de preferat cu frâne de mână)
  • Cască de protecție
  • Încălțăminte confortabilă
  • Cheie pentru pedale

Cum înveți copilul să meargă pe bicicletă

1. Pregătește-l Pune-i casca, încălțămintea potrivită.
2. Cu ajutorul cheii, desfă pedalele bicicletei. Pentru pedala din stânga, cheia se învârte în sensul acelor de ceasornic, în timp ce pentru pedala din dreapta în sens contrar acelor de ceasornic.
Ajustează șaua bicicletei în așa fel încât picioarele să se poată așeza pe pământ.
3. Du copilul în partea de sus a pantei, îndepărtează-te de el și spune-i să vină spre tine, împingându-se în picioare. În această etapă, el se va balansa, va atinge pământul cu picioarele și se va împinge când cu un picior, când cu celălalt.
 Spune-i să ajungă la tine împingând din ce în ce mai rar cu picioarele. În final, el va ajunge la tine mergând distanțe din ce în ce mai lungi, nefiind nevoie să se mai împingă decât de două-trei ori.
4. Învață-l mișcările de ghidon, spunându-i să se împingă cu picioarele și apoi, în timp ce bicicleta merge fără ca el să aibă picioarele pe pământ, să miște ghidonul ușor la stânga și dreapta. Acest exercițiu îl învață să-și potrivească centrul de greutate când bicicleta ia o curbă.
5. Frânarea Spune-i să-și ia avânt, împingând cu picioarele în pământ, apoi să frâneze (folosind ambele frâne de mână) până când se oprește. Repetați această etapă de cel puțin zece ori.
6. Pedalare După ce aceste etape sunt deprinse bine, este momentul să se obișnuiască și cu pedalele.
Așază-i piciorul pe pedala ridicată și spune-i să împingă cu putere în ea pentru a-și lua avânt. Când pedala ajunge în partea de jos, va înainta împingându-se cu celălat picior și apoi se va opri. Pune-l să repete exercițiul și cu celălalt picior. Apoi, încercați pedalarea continuă, cu ambele picioare, și exersați frânarea.
7. Exersați pe iarbă până când copilul devine sigur pe el, apoi schimbați locul cu o suprafață plană, netedă. După ce dovedește siguranță în folosirea frânelor, îi poți ridica șaua, asigurându-te însă că poate atinge pământul cu degetele de la picoare.

Reține! În cazul în care bicicleta are frână de picior, se inversează două etape: prima oară învață pedalarea și apoi frânarea. Așteaptă-te ca micuțul tău să mai și cadă, să învețe mai greu sau mai ușor. Unii copii au nevoie de o singură zi, alții de o săptămâna sau două.
 
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: BabyCenter.com
Adaptare: Adina Gruia
 
 

Comments

comments