Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îţi ajuţi copilul să se bucure de un viitor frăţior/ viitoare surioară

Cum îţi ajuţi copilul să se bucure de un viitor frăţior/ viitoare surioară

1. Citeşte-i o poveste în care se vorbeşte despre frăţiori sau surioare
Caută o carte sau o poveste care are drept personaje frați și surori („Hansel şi Gretel” ar putea fi un exemplu, deoarece are ca personaje doi fraţi care se iubesc şi se ajută între ei, la fel „Lebedele”, a lui Hans Christian Andersen). Astfel, când o citiți împreună, puteți discuta despre ce înseamnă a avea fraţi şi surori. Puteți reciti povestea împreună ori de câte ori este nevoie şi răspunde-i la toate întrebările. Tonul pozitiv al poveștii, învăţătura de la final, dragostea dintre fraţi indică  puiului tău că, în curând, va avea parte de tovarăşi apropiaţi şi de încredere. De asemenea, îi poți arăta albumul lui de poze de când era bebe sau puteți urmări o emisiune pe aceeași temă – copiii sunt foarte influențabili din punct de vedere vizual.

2. Organizează o mică petrecere pentru marele anunț
Da, o petrecere – dar una mică. Poate să fie cea mai mică, de fapt, doar cu tine, tati și copilul. Decorați casa și mâncați tort. Să dai de știre celui mic că urmează să aibă un frăţior sau o surioară în acest fel înseamnă că este un lucru foarte bun şi prilej de bucurie, așa că și el îl va lua ca atare. Mai ales dacă este tort, nu-i aşa?
3. Implică-ţi frații și surorile
Poate că cel mic are un unchi sau o mătușă preferată, dar nu realizează că acea persoană este fratele sau sora lui tati ori mami. Invită-ți rudele, faceți anunțul împreună și explică-i apoi cum minunata legătura pe care tu o ai cu acele persoane speciale, pe care el le iubeşte atât de mult, o poate avea cu noul bebeluș. Poate că va asocia sentimentele pe care le are pentru mătuşa/ unchiul său cu noul frățior/ noua surioară.

4. Lasă-l pe copilul tău să dea vestea cea mare
Ia-l deoparte şi spune-i că ai o misiune specială pentru el – urmează să vină un bebe pe lume, în familia voastră, și ai nevoie de ajutor special pentru a anunța asta. Răspunde-i la toate întrebările pe care le pune și următoarea dată când vă întâlniți cu restul familiei lasă-l pe el să anunțe pe toată lumea. Se va simţi foarte important şi va fi impresionat de entuziasmul pe care-l va stârni o veste dată de el (prin urmare va asocia acest sentiment plăcut cu noul bebeluş). Un excelent început, nu-i aşa?
5. Caietul de responsabilităţi
Anunţă-l pe copil că va avea un frăţior sau o surioară şi oferă-i un caiet în care să noteze/ deseneze toate felurile în care ar putea să fie de ajutor înainte, dar şi după ce se va naşte bebeluşul. Copiilor le place să se simtă implicați așa că va căuta să fie de ajutor încă de pe acum şi să demonstreze că este o persoană de încredere, pe care te poţi baza.
Dacă încă mai ai temeri, urmăreşte un videoclip care-ţi arată ce înseamnă dragoste de frate!
Recomandări oferite pe www.parents.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: 123RF

Comments

comments