Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îţi obişnuieşti copilul cu feluri noi de mâncare

Cum îţi obişnuieşti copilul cu feluri noi de mâncare

Să-ti obişnuieşti copilul cu feluri noi de mâncare nu este o misiune uşoară. Asta pentru că, oricât ai încerca să-l convingi să încerce ceva gustos, dar necunoscut, te loveşti de mofturi la mâncare şi de un refuzuri categorice. Sperăm ca strategiile de mai jos să-ţi facă viaţa mai uşoară.
În primul rând, e nevoie de răbdare: se poate să fie nevoie să servești același fel de mâncare de multe ori până când cel mic să va hotărî să-l guste.

  • Când introduci un fel nou de mâncare, pune-l pur și simplu pe masă, fără să atragi atenția asupra lui. După ce te va vedea mâncând de mai multe ori din acesta, va fi mai dispus să încerce decât dacă-i pui pe farfurie ceva necunoscut şi insişti să guste. Este important să simtă că are şi el un oarecare control al situaţiei.
  • Nu-l întreba când vă aşezaţi la masă „Ce vrei să mănânci?” Cu siguranță că răspunsul va fi felul lui preferat de mâncare (pe care l-a mâncat poate şi ieri, şi alaltăieri). Dacă îi prezinți opțiunile existente, dar îl lași să aleagă dintre ele va fi mult mai ușor.
  • Nu-i oferi la o masă doar feluri noi de mâncare. Oferă-i ceva ce știi că îi place, dar şi o noutate.
  • Introdu mâncarea nouă în cantități mici. Dacă este curios de felul nou de mâncare, dă-i să guste puțin și lasă-l pe el să ceră mai mult.
  • Dacă poți, oferă-i lucruri noi atunci când ştii cu siguranţă că îi este foame.
  • Implică-ți copilul în procesul gătirii. Decideţi împreună meniul, mergi cu el la cumpărături şi gătiţi în doi (el ajutându-te cu lucuri potrivite vârstei sale).

Nu insista şi nu-l forţa! Dacă procedezi astfel, este posibil ca el să asocieze respectivul fel de mâncare cu o amintire neplăcută şi să-l refuze mult timp de acum încolo.
Tu cum ţi-ai obişnuit copilul cu feluri noi de mâncare? Cât de dificil a fost?
Sursă: www.babycenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: 123RF.com

Comments

comments