Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îţi poţi ajuta copilul să aibă o stimă de sine ridicată

Cum îţi poţi ajuta copilul să aibă o stimă de sine ridicată

Cum poți tu, ca părinte, să-ți ajuți copilul să aibă o stimă de sine ridicată? S-ar putea să găsești utile sfaturile de mai jos.

Fii atentă la ceea ce spui! Copiii sunt sensibili la cuvintele părinților și ale persoanelor din jur. Laudă-ți copilul nu doar pentru un lucru bine făcut, dar și pentru efortul depus, fiind însă sinceră. În cazul în care copilul tău nu reușește să fie inclus în echipa de fotbal, nu-i spune ceva de genul: „Ei bine, data viitoare te vei antrena mai mult și vei reuși.” În schimb, încurajează-l: „Nu ai reușit să intri, dar sunt mândră de efortul pe care l-ai depus”. Recompensează și efortul, nu doar rezultatul!

Fii un model pozitiv. Dacă ești excesiv de dură cu tine, pesimistă sau nerealistă în legătură cu abilitățile și limitele tale, gândește-te că ai putea fi imitată de copii. „Lucrează” la propria ta stimă de sine și vor avea un model pozitiv.
Identifică și remodelează convingeri inexacte ale copilului despre sine. Este important ca părintele să identifice convingerile nerealiste ale copilului despre sine – indiferent că este vorba despre perfecțiune, atractivitate, abilități sau orice altceva. Ajută-ți copilul să-și stabilească standarde precise și să fie realist în evaluările pe care le face despre propria persoană. În acest fel, va avea o stimă de sine „sănătoasă”. În loc să-i spui „Ești cel mai frumos copil din lume”, îi poți spune „Ești un copil grozav, pentru mine ești cel mai frumos”.

Percepțiile inexacte pot să prindă rădăcini și să devină o realitate pentru copii. De exemplu, un copil cu rezultate excelente la școală, dar care are dificultăți la matematică își poate spune „Nu mă descurc la matematică, sunt prost, nu sunt un elev bun.” Nu numai că este vorba de o generalizare falsă, dar este și o judecată care îl poate predispune la eșec. Încurajează-ți copilul să vadă situația într-un mod obiectiv: „Ești un elev excelent. Te descurci foarte bine la școală, dar matematica este o materie căreia trebuie să-i consacri mai mult timp. Vom lucra împreună.”
Fii spontană și afectuoasă. Dragostea „hrănește” stima de sine a copilului tău. Îmbrățișează-l, spune-i că ești mândră de el când vezi că depune eforturi pentru a atinge un scop. Lasă-i mesaje precum:”Cred că ești grozav!”

Laudă des și sincer, dar NU exagera. O părere despre sine exagerat de bună, nerealistă, îl poate face pe copil să simtă, nejustificat, că este mai bun, mai frumos decât alți copii și să-i privească cu superioritate, ceea ce poate duce la izolare socială.
Oferă-i un mediu familial sigur și iubitor. Copiii care nu se simt în siguranță ori sunt abuzați acasă sunt expuși celui mai mare risc de a dezvolta o stimă de sine scăzută. Un copil care asistă la certuri frecvente între părinți simte că nu are control asupra mediului în care trăiește și poate să devină neajutorat ori să intre în depresie.
Implică-l în experiențe constructive Activitățile care încurajează mai degrabă cooperarea decât concurența sunt utile în promovarea respectului de sine.
Dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect, citește și 5 modalități să construiești stima de sine a copilului tău.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: Kidshealth.org
Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments