
Nu e atât de important să fie primul din clasă, ci mai degrabă să fie fericit și să aibă încredere în el.
Orice părinte este încântat din cale afară când copilul său învață lucruri dificile la o vârstă fragedă. Când cel mic recită poezii sau citește primele litere înainte să meargă la școală, simți nevoia să le spui tuturor cât de mândră ești. Pentru copilul tău însă, este vorba de mai mult de atât. Primul an de școală aduce multe schimbări: colegi noi, dascăli noi și un car de informații și de teme care cer să fie asimilate.
Este normal ca la început copilul tău să se simtă copleșit. Însă, dacă îl înveți lucruri mici și îi faci un program înainte să meargă la școală, lui îi va fi mai ușor să se adapteze, iar tu vei fi fericită să-l vezi că se descurcă mai bine ca cei de-o seamă cu el. Iată ce poți face pentru a-l pregăti pentru școală:
Învață-l primele litere și cifrele
Primele lucruri pe care copilul tău le va învăța la școală sunt să citească și să scrie. Oferă-i un mic avans și învățați împreună primele litere și cifrele. Copiii sunt ca niște bureți care absorb informație, mai ales dacă aceasta le este expusă sub forma unui joc. Folosește un astfel de panou distractiv, care vă va ține ocupați o vreme și îi va da șansa să se familiarizeze puțin cu stilul de predare de la școală. În plus, îl vei obișnui pe micuțul tău să stea pe scaun cât timp tu îi predai lecția și îi va fi mai ușor apoi să se concentreze la școală.
Chiar dacă unii părinți sunt de părere că acei copii care știu deja lecțiile se plictisesc mai repede în clasă, psihologii spun că un copil care știe deja lucrurile predate la clasă se simte mai sigur pe el și mai puțin stresat. De asemenea, i se cultivă un sentiment de mândrie și de responsabilizare pentru viitor. Practic, el va înțelege că, dacă își învață mereu lecțiile, se va simți întotdeauna la fel de încrezător.
Învață-l să mănânce sănătos
Indicat ar fi ca cel mic să plece la școală cu un pachet care să conțină o mică gustare sau o masă completă, în funcție de cât timp petrece la ore. Mulți copii merg și la afterschool, așa că va fi nevoie să îi pui suficientă mâncare pentru a-l ține departe de tentația snacksurilor nesănătoase. Asigură-te că știe să își deschidă singur caserola cu mâncare și că poate să folosească tacâmurile. Caserola cu mâncare poate conține un sandviș cu pâine integrală, ouă fierte, legume, piureuri, iar ca desert, un măr sau o banană.
Obișnuiește-l cu un program constant
La fel ca adulții, copiii dau un randament mai bun atunci când au o rutină zilnică. Trezitul la aceeași oră, culcatul devreme, mesele fixe și împărțirea timpului destinat învățării pe categorii, introducerea unor mici pauze și stabilirea timpului petrecut la joacă sau în fața televizorului sunt esențiale pentru ca un copil să își intre în ritm. Asta înseamnă că nu va trebui să tragi de el să se trezească atunci când începe școala, dar și că lui îi va fi mai ușor să se adapteze noilor schimbări.
Învață-l să respecte regulile
Școala aduce noi reguli în viața unui copil, iar de multe ori este vorba despre reguli nescrise, pe care cei mici le învață din mers. Însă îi vei ușura considerabil timpul petrecut la școală, dacă îi explici din timp care sunt aceste reguli și de ce este important să le respecte. De exemplu, trebuie să ridice mâna la ore înainte să răspundă la o întrebare, pentru că altfel toți copiii ar vorbi unii peste alții, iar educatorul nu ar mai înțelege nimic. Sau că unii profesori le permit copiilor să meargă la toaletă în timpul orei, în timp ce alții îi obligă să aștepte până la pauză. Pentru că aceste lucruri vor veni de la o persoană familiară și de încredere – mama lui – șansele ca el să accepte aceste reguli ca atare, fără să le conteste, sunt mult mai mari.
Ajută-l să socializeze mai ușor
Unii copii sunt mai timizi din fire, în timp ce alții sunt curioși, exuberanți și leagă imediat prietenii cu ceilalți pici de la locul de joacă. Un copil introvertit are nevoie de timp, în primul rând, pentru a se juca și a intra în vorbă cu ceilalți. Să-l forțezi să socializeze când nu se simte pregătit nu este o soluție, ba dimpotrivă, îl vei face să se simtă stânjenit. Cel mai bine este să îl înveți ce și cum să comunice cu ceilalți copii și să îl lași să își aleagă singur prietenii.
Când copilul tău este confortabil în preajma celorlalți copii și nu se teme să rămână singur la școală, nu numai că va fi mai deschis să învețe lucruri, dar va merge cu plăcere la ore și nu va trebui să duci muncă de convingere în fiecare dimineață. Un copil care este pregătit din timp acasă se va descurca mai ușor și mai repede la cursuri și va prinde gustul pentru învățătură încă de la o vârstă fragedă.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Oksana Kuzmina