
Masoara-i temperatura precis si cat mai putin traumatizant!
Alegerea termometrului
Oferta de termometre este din ce in ce mai mare: de la banalul termometru de sticla cu mercur (care pierde tot mai mult teren datorita riscului de spargere si expunere la mercur), la sofisticatele termometre digitale, care pot masura temperatura oral, rectal sau axilar. Exista, de asemenea, varianta termometrelor auriculare, care masoara temperatura la nivelul urechii, oferind o informatie reala intr-o secunda.
Masurarea rectala a temperaturii in 8 pasi
- Dezinfectezi termometrul prin stergerea lui cu alcool.
- Il scuturi pana la o valoare sub 36° C. Daca este digital il pregatesti pentru o noua masurare.
- Ungi bulbul termometrului cu ulei pentru bebelusi sau cu crema.
- Asezi copilasul intins pe burtica.
- Cu grija introduci bulbul termometrului in fundulet (1,5-2,5cm), cu inclinarea pe care o ia de la sine, fara sa traumatizezi zona anusului si rectului.
- Mentii termometrul 3 minute, fara sa-l lasi din mana. Daca este digital, un bip te va anunta cand este momentul sa-l scoti.
- Scoti termometrul usor.
- Citesti imediat valoarea.
Interpretarea valorilor
Valorile normale pentru temperatura masurata rectal sunt de 36,6 – 37,2° C. Uneori o valoare de 37,4° C nu are o semnificatie speciala, dar este bine sa anunti medicul. Valorile ce depasesc 37,6° C sunt considerate febra si trebuie tratate corespunzator.
Pentru temperatura masurata axilar se considera febra orice valoare ce depaseste 37,2° C. Daca puiul este agitat, plange sau da din manute si picioruse, valorile masurate sunt fals crescute datorita efortului fizic. Intai linisteste-l pe micut si apoi masoara-i temperatura.
Fals! Fiecare copilas este unic. Pentru a afla temperatura normala a puiului tau, trebuie sa i-o masori o data atunci cand este perfect sanatos. In felul acesta poti descoperi mai usor eventualele probleme.
Masurarea temperaturii poate provoca scaun
Adevarat! Mai ales daca introduci prea adanc termometrul in fundulet. Unii copilasi isi formeaza chiar un reflex din a avea scaun atunci cand le introduci termometrul. O buna lubrifiere a termometrului poate impiedica acest lucru. Iar mucoasa este foarte sensibila si poate fi usor ranita.
Temperatura luata axilar este mai putin precisa
Adevarat! Mai ales cand este vorba despre un copil mic. Termometrul trebuie pus bine axilar, iar bratul trebuie tinut pe langa corp sau pe piept. Durata de masurare este mai mare (10 minute pentru un termometru obisnuit). Este greu sa-l tii pe micut intr-o astfel de pozitie, mai ales daca este agitat.
Cand chemi medicul acasa?
- Daca micutul are o temperatura rectala de 38° C sau mai mare.
- Cand are o temperatura la nivelul urechii de 37,5° C sau mai mare.
- Temperatura nu scade cu tratamentul uzual.
- Se insoteste de agitatie, dureri de cap, gat intepenit, confuzie, contractii musculare sau lipsa reactiilor copilului (nu poate fi trezit).
- Respira greu sau respira rapid si zgomotos.