Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum o recunoaste nou-nascutul pe mami

Cum o recunoaste nou-nascutul pe mami

Ca sa-ti intelegi mai bine copilasul, imagineaza-ti ca abia ai implinit 2 luni si lumea iti apare ca o fotografie cetoasa, in care nici chipul drag al mamei nu-ti este clar. Cu toate acestea, o recunosti ajutata de celelalte simturi, care iti permit sa-ti formezi repere precise. Iata cum…

Dupa voce

Daca vederea este atat de „lenesa”, dezvoltandu-se ultima, auzul incepe sa ia avant chiar inainte de nasterea copilasului. In timpul celor 9 luni de viata intrauterina, el analizeaza sunetele care ajung pana in cuibusorul lui cald. Asa ca iti cunoaste vocea foarte bine chiar inainte de a se fi nascut.

Prin urmare, sunetul este ceea ce-l atrage cel mai mult pe bebelus in aceasta lume necunoscuta inca. Il vezi ca-si atinteste privirea asupra ta, inseamna ca este incantat de aceasta muzica dulce care-i mangaie urechea si care este vocea ta.

Smecherasul din scutece nu are nevoie neaparat sa te auda ca sa stie ca esti pe aproape. Daca nu te vede inca asa cum trebuie, el mai invata un truc prin care sa te recunoasca: mirosul. De aceea, ii place atat de mult sa-l tii la pieptul tau, ca sa-ti simta parfumul. In primele saptamani, ia-ti bebelusul in brate si fa-l sa-ti atinga pielea cu obrajorul: mirosul tau il linisteste. De altfel, si mamele invata foarte repede sa recunoasca mirosul copilului lor, care le produce chiar o emotie intensa.

Dupa mangaieri

Cand il iei in brate sa-l saruti si sa-l mangai, bebelusul este un detector de dragoste. El stie exact cat de multa emotie este in palma ta care i se plimba usor pe fata. Si pentru ca este mult mai nazdravan decat pare, el stie precis si cand il rasfata tati. Face diferenta dintre voi doi, recunoscandu-va dupa dulceata mangaierii, dar si dupa voce si miros.

Imbratisarile parintesti ii dau un sentiment de liniste si de incredere, il fac sa simta ca nimic rau nu i se poate intampla, ca oricand mama este pe aproape ca sa-i fie de ajutor. Schimbatul scutecului poate fi un moment foarte bun pentru „scene tandre”. De altfel, aceste clipe de mare intimitate pot fi un prilej excelent si pentru tati de a-si intari legaturile afective cu bebelusul.

Si, in cele din urma, vazul

Dupa trei luni, copilasul incepe sa desluseasca lumea din ce in ce mai bine cu ajutorul ochilor lui ageri si iscoditori. Va studia atent chipul tau si va fi din ce in ce mai suparat cand nu te va zari in preajma sau cand figuri noi si necunoscute i se perinda prin apropiere.

Comments

comments

Lasă un răspuns