
Prin urmare, cu cât este mai bogat și divers vocabularul anturajului, cu atât va fi și al lor mai dezvoltat. Totuși, în afară de conversație, există și alte metode simple și eficiente care, în același timp, pot strânge legăturile afective.
6 modalități pentru a dezvolta vocabularul copilului
Post-it-uri. Colorate, vesele, numai bune pentru mesaje! Lipește-le pe ușa dulăpiorului din camera copilului. Folosește cuvinte interesante sau neobișnuite. Chiar dacă va avea nevoie de ajutor să le descifreze, le va reține și își va îmbunătăți vocabularul.
Citește cu voce tare. Chiar dacă faci asta deja de mult timp, citește-i acum și alte cărți, care au cuvinte complexe sau o acțiune mai complicată. Lasă timp și de discuții, pentru a te asigura că noile cuvinte și acțiunea sunt bine înțelese.
Un cuvânt pe zi. Notează un cuvânt nou pe un bilețel și lipește-l pe frigider (sau în orice loc la vedere) în fiecare zi ori de câteva ori pe săptămână și folosește-l în conversații.
Discutați. Nu subestima niciodată importanța unei simple conversații, aduce multă infomație în vocabularul unui copil.
Nu ocoli cuvintele lungi Folosește cuvinte lungi ori de câte ori ai ocazia. Vei fi surprinsă să constați că vor fi reținute! De exemplu, copiii țin minte numele a o grămadă de dinozauri, de care noi habar nu avem și abia le silabisim. Au mintea ca un burete, nu subestima acest lucru!
Folosește o varietate mare de cuvinte pentru a descrie obiectele. Nu folosi doar „bun” sau „frumos” când îți place ceva. Alege și alte adjective, folosește descrieri amănunție, care implică termeni noi.
Foto: Guliver/ Thinkstock, Sursă material: BabyCenter.com