Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum prevenim și tratăm eritemul fesier al bebelușului? Recomandări de la dr. Mircea Voina, medic de familie

Cum prevenim și tratăm eritemul fesier al bebelușului? Recomandări de la dr. Mircea Voina, medic de familie

Eritemul fesier este o iritație a pielii care poate fi cauzată de un scutec umed sau murdar, dar există de fapt un complex de factori care pot duce la această situație neplăcută. Orice copil mic va dezvolta un eritem fesier în primii 3 ani, mai probabil în lunile 9-12 de viață, odată cu diversificarea și consumul de alimente solide.

Apariția lui este uneori inevitabilă și nu trebuie ca părinții să se culpabilizeze pentru asta, însă acumularea unor cunoștințe despre îngrijirea micuțului în această perioadă este firească și necesară, astfel încât să evitați griji, nervi și vizite intempestive la medic.

Cum se manifestă eritemul fesier

Pielea este roșie și iritată de obicei pe zona anală, fese și coapse, dar uneori se extinde și pe zona inghinală. Pielea este sensibilă și bebelușul va protesta prin plâns și agitație.

Cauzele sunt multiple

Deși scutecul neschimbat la timp e un factor important, nu este și singurul. Alimentele noi introduse în alimentația copilului schimbă compoziția scaunului și reprezintă foarte des factorul declanșator.
Tratamentul corect e la îndemâna părintelui. Nu orice eritem fesier trebuie să ajungă la medic. O îngrijire atentă și măsuri simple sunt de obicei suficiente:

  • Eliminarea din dietă a alimentelor care produc scaune moi (citrice, alte fructe,etc)
  • Spalarea cu apă călduță, cu puțin săpun sau chiar fără.
  • Ștergerea prin tamponare.
  • Băi de șezut cu bicarbonat de sodiu
  • Sedințele de „nudism”, în care micuțul este lăsat la fundulețul gol, fac parte din tratament.
  • E nevoie de o barieră protectoare între pielea iritată a bebelușului și scutec. Pentru aceasta se recomandă folosirea produselor pe bază de oxid de zinc pentru că, dincolo de faptul că acesta absoarbe umezeala și calmează pielea iritată, este inofensiv. Substanța nu trece dincolo de piele și nu va afecta în vreun fel sănătatea prezentă sau viitoare a micuțului.

A apărut recent o formă de prezentare spray ( MULTILIND Wickelspray ) care ne permite o aplicare mult mai igienică, ușoară și confortabilă pentru bebeluș și mămica lui. Conține doar OXID DE ZINC 4%, fără parabeni, coloranți sau conservanți.
O surpriză plăcută la folosirea acestui produs este cantitatea mai mult decât suficientă pentru folosirea pe termen lung. Flaconul are 500 pufuri (suficient pentru 250 de schimburi de scutece) și vă asigură liniștea pe o perioadă îndelungată.
De altfel acest produs este recomandat și preventiv. Vârsta de sugar și copil mic este o perioadă în care zona de sub scutec este vulnerabilă agresiunilor unui scaun sau unei urini acide (ce țin de schimbările de alimentație inerente). Pielea este mai subțire, sensibilă,  expusă deshidratării  și iritațiilor.

Măsuri preventive:

  • Schimbarea scutecul de câte ori este necesar. Spălați-vă pe mâini după!
  • Spălarea cu apă și (nu foarte des) săpun.
  • Evitarea servețelele umede, loțiuni, alcool, parfumuri, pudre. Pudra de talc nu este indicată pentru că, în contact cu umezeala, formează o pastă abrazivă și irită ea însăși pielea sensibilă a bebelușului.
  • Folosirea produselor cu rol de barieră între piele și scutec. Oxidul de zinc 4% este inofensiv (pelicula albă rezultată după aplicare nu se absoarbe!) și nu există limitări de vârstă sau număr de aplicații. Produsele cum este Multilind Wickelspray nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a micuțului.

Comments

comments