Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum previi otrăvirea copilului… în casă

Cum previi otrăvirea copilului… în casă

Chiar și casa, dacă nu luați măsurile de siguranță necesare, poate fi periculoasă pentru copil. Și nu ne referim la lovituri sau căzături mai mult sau mai puțin grave, de care auzim frecvent vorbindu-se, ci la un alt aspect care poate pune în pericol viața micuțului tău – otrăvirea.

Otrăvirea cu medicamente

Medicamentele (inclusiv supradozarea) reprezintă una dintre principalele cauze de otrăvire la copii. Copiii sunt atrași de medicamente pentru că le place să imite comportamentul adulților, dar și pentru că pot confunda pastilele cu bomboane sau cred că lichidul colorat din sticluțe este sirop sau suc de fructe.
Fii atentă când îi dai medicamentul. Citește cu atenție modul de administrare și respectă instrucțiunile doctorului pentru a te asigura că îi dai doza corectă. Discută cu tati, buni sau cu bona pentru a te asigura că nu primește medicamentul din mai multe părți, primând astfel o cantitate mai mare decât i-a fost recomandat.

Când arunci un medicament, ai grijă ce loc îți alegi pentru a fi sigură că cel mic nu are acces la el. Siropurile sau pastilele pot fi aruncate în toaletă, iar patch-urile purtate pentru a distribui medicamentul prin piele (sistem transdermic) nu ar trebui lăsate la coșul de gunoi dacă tu consideri că cel mic poate ajunge la el. Sunt cazuri în care copiii au ajuns patch-uri folosite, le-au pus pe piele sau le-au mestecat, acestea conținând încă suficient medicament pentru a fi dăunătoare.

Otrăvirea cu plante Există plante de interior ale căror părți (frunze, tuplină, sevă sau bulb)pot fi otrăvitoare sau toxice. De pildă, ține copilul departe de azalee, leandru, ciclama sau ficus, iar când e suficient de mărișor, învață-l cum să aibă grijă de plante și că nu are voie să le mănânce.
Soluțiile de curățare Mare atenție la substanțele de curățare a țevilor, care pot provoca arsuri chimice, cele de curățare a chiuvetei, gresiei, la detergent, dar și lacul de unghii, diluant sau chiar antigel și soluția de spălare a parbrizului. Nu utiliza pudră sau granule care trebuie lăsate să-și facă efectul în zonele în care poate ajunge copilul.
Foto: www.pixabay.com

Comments

comments