Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum previi rahitismul?

Cum previi rahitismul?

Rahitismul apare in primele sase luni de viata, cand se iau primele masuri de tratament medicamentos.

Daca mama ignora primele semne de rahitism ale copilului si acesta trece de sase luni, un an, boala provoaca sechele la torace, coastele devin „evazate”, apar „mataniile costale” (mici tumorete la locul de unire a coastelor cu sternul) bose frontale (umflaturi la cap) si tibia incurbata. Cand copilul incepe sa mearga, se contureaza o alta consecinta a rahitismului, si anume, picioarele „in paranteza”.

Cum si cand apare?

In mod normal, calciul se fixeaza in oase, ceea ce permite osificarea normala a scheletului. Fixarea se face cu ajutorul Vitaminei D. In cazul in care aceasta vitamina lipseste din organismul copilului, apare deficitul de calciu in sistemul osos si calcifierea defectuoasa (osificare-rahitism).

Rahitismul este o boala frecventa in Romania, mai ales in orasele poluate. Ceea ce trebuie retinut de catre orice mama este faptul ca deficitul de vitamina D apare ca urmare a unor afectiuni gastro-intestinale, a unei alimentatii sarace in aceasta vitamina sau expunerii insuficiente la soare.

Rahitismul este considerat un handicap biologic al copilului, cu efecte negative asupra aparatului respirator, digestiv si in special asupra cresterii si dezvoltarii generale. Aceasta boala este adesea asociata cu anemie, care inseamna si deficit de fier. Cele mai multe imbolnaviri apar, de regula, in sezonul rece, ploios, in zonele cu temperaturi scazute sau clima mai umeda.

Boala afecteaza in general copiii cu varste cuprinse intre zero si un an si, mai rar, pe cei mai marisori, pana in 3 ani. Tratata la timp, nu lasa in urma sechele. Dupa 3 ani, lipsa tratamentului instaleaza calcifierile defectuoase prezentate mai sus.

Semne pe care trebuie sa le cunosti!

Dintre semnele pe care ar trebui sa le iei in seama, cele mai importante sunt tulburarea de osificare a craniului, intarzierea inchiderii fontanelelor craniene, deformarile scheletului (coaste „cu matanii”), curbarea membrelor inferioare. Copilul are picioarele in X sau in O si este bolnavicios, cu o stare generala alterata.

Alte semne care ar trebui sa te puna pe ganduri sunt cele neurologice, care se caracterizeaza prin hipotonie musculara generalizata („slabirea” muschilor), responsabila de hernii, mai ales ombilicale, si de intarzierea mersului. Principala, dar si cea mai grava manifestare a rahitismului, este modificarea structurii sistemului osos.

Observa-ti copilul!

Cei mai multi parinti cred ca un copil gras nu poate fi rahitic. Ei ar trebui sa stie ca grasimea nu insemna un sistem osos puternic. In general, nu exista simptome specifice in prima faza a bolii.

Copilul poate fi usor nelinistit, sa nu aiba pofta de mancare, comportament ce poate fi lesne confundat cu simptomatologia unei palete variate de boli. Specifica rahitismului este modificarea scheletului osos, prin modificari ale coastelor, sternului, picioarelor si aparitia unor bose.

De regula, prevenirea rahitismului incepe prin administrarea tratamentelor specifice femeii gravide (incepand cu luna a 7-a) si continua dupa nasterea copilului, caruia i se va administra Vitamina D buvabila (picaturi de Vigantol sau Sterogyl), in doze corespunzatoare varstei. Tratamentul se face obligatoriu pana la varsta de 1-2 ani, iar dupa aceea, in functie de evolutia copilului, medicul va repeta dozele necesare.

In general, copiii mici trebuie sa primeasca tratamentul pentru consolidarea calciului in organism, sa fie hraniti cat mai natural si expusi zilnic la soare. Cura helio-marina, sejurul la munte, alimentatia naturala, evitarea zonelor poluate sunt numai cateva dintre metodele prin care poate fi protejat de rahitism un copil. Ca prima masura de prevenire a rahitismului si cea mai la indemana este plimbarea copilului cat mai multe ore in parc.

Dar sa tratezi e complicat?

Nu. In principiu, tratamentul consta in administrarea de calciu si vitamina D, cate una-doua tablete zilnic. Daca malnutritia este cauza, atunci copilul va primi calciferol. Sigur copilul va mai primi vitamine specifice, dar in cazul aparitiei malformatiilor sistemului osos acestea pot fi rezolvate ortopedic sau prin balneo-fizioterapie.

Boala este vindecabila daca este tratata corect, iar daca apar sechele, se poate ameliora intr-un procent important prin gimnastica, alungiri de oase, masaje sau cure cu namol. Pentru ca rahitismul este o boala a copilului, parintii trebuie sa se prezinte la pediatru, si nu la doctori de diverse specialitati. Pediatrul va decide ce tratament trebuie sa urmeze copilul si daca este nevoie de investigatii suplimentare.

Este foarte dificil de cuantificat durata. O data instalata, boala are nevoie de un tratament destul de indelungat pentru vindecare completa. In cazul in care a fost depistata tardiv, sechelele pot ramane toata viata, respectiv toracele infundat sau picioarele in paranteze.

Ce trebuie sa stii despre complicatii?

Din cauza modificarii scheletului osos, pot aparea multe complicatii. De exemplu, modificarea sternului provoaca tulburari respiratorii si implicit de ritm cardiac. Modificarea picioarelor poate provoca dificultate la mers sau intarzieri de crestere.

In loc de concluzie

Rahitismul poate fi prevenit, dar nu printr-un vaccin, pentru ca nu este o boala contagioasa, ci, in primul rand, printr-o viata sanatoasa, cu mancare cat mai naturala, bogata in lactate, legume si fructe, bai de aer curat si de soare. Este, daca vreti, o maladie care cere cu necesitate un stil de viata sanatos, o educatie a familiei care sa cultive valori simple, dar indispensabile, cum ar fi modul sanatos de hrana, de odihna si de activitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns