Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Despre recompense și cum răsplătești un comportament pozitiv

Despre recompense și cum răsplătești un comportament pozitiv

Răsplătirea, recompensarea copilului atunci când face un lucru bun sau înregistrează progrese într-un domeniu dificil este o modalitate de a-i încuraja comportamentul pozitiv. Experții în parenting au clasificat recompensele în două categorii: naturale și logice. Iată despre ce este vorba.

Recompense naturale și logice

#1 Recompensa naturală Recompensele funcționează cel mai bine atunci când sunt o extensie naturală sau logică a acțiunii/ comportamentului copilului. Cele mai bune recompense sunt cele care vin în mod natural, care nu depind de tine (deși este bine să le menționezi) și sunt firești : un copil care exersează înotul va deveni un bun atlet, i se va dezvolta musculatura, se va simți mai bine, mai puternic și rezistent, va putea să înoate fără ajutor etc. Pentru un copil, sentimentul de a reuși să facă singur un lucru este cea mai bună recompensă din lume.

#2 Recompensa logică O recompensă logică este oferită de lumea exterioară, ca răspuns la acțiunile sale: primirea unei note bune la o materie la care a studiat timp îndelungat sau primirea unui cadou simbolic, de exemplu o mică trusă de scule potrivită vârstei sale dacă cel mic l-a ajutat pe tatăl lui să meșterească ceva să într-o după amiază. Recompensa logică trebuie să fie direct legată de acțiunile copilului (el va fi entuziasmat să-și mai ofere ajutorul în viitor- și nu pentru că va aștepta alte scule, ci pentru că își va simți ajutorul oferit apreciat)

Nu uita: dincolo de orice răsplată pe care i-o oferi (truse, jucării, excursii etc) cea mai bună recompensă este să-i arăți copilului că apreciezi ceea ce face și că ești mândră de realizările lui!
Sursă: www.familyeducation.com, adaptare: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF

Comments

comments