Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum să-i cultivi creativitatea copilului tău. 5 practici eficiente

Cum să-i cultivi creativitatea copilului tău. 5 practici eficiente

Creativitatea este una dintre cele mai mari atuuri ale unui copil, dar și ale unui adult. Dacă o încurajezi, copilul tău va reuși să atingă și cele mai ambițioase țeluri.
Un copil creativ găsește repede o soluție pentru orice problemă, identifică noi abordări pentru probleme și reușesc, prin ideile lor, să schimbe lumea. Pentru oamenii creativi nu există limite și orice părinte își dorește ca prichindelul său să poată să-și îndeplinească visurile. Creativitatea nu este înnăscută, ea se poate învăța în timp, însă pentru asta este nevoie de sprijin din partea părinților. Iată ce ai de făcut pentru  a-i încuraja creativitatea copilului:

  • O poveste interesantă de descoperit în toate lucrurile care îl înconjoară

Locul în care își petrece copilul cea mai mare parte din timp este foarte important. Felul în care arată camera lui, precum și lucrurile de decor folosite pot contribui în mare măsură la încurajarea creativității. O cameră ternă, lipsită de personalitate și culoare, nu încurajează nici un adult la creație, cu atât mai puțin un copil.
Folosește multă culoare și obiecte de decor care să-i stârnească interesul și să-i pună la treabă imaginația copilului. Jucăriile de construit, tablele magnetice pentru desen sau cuburile nu ar trebui să lipsească din camera copilului.
Ia în calcul și obiecte absolut indispensabile, dar cu forme deosebite. Astfel de lămpi, cu dublă utilitate, reprezintă un exemplu perfect de obiect practic, dar care îl va ajuta pe prichindel să-și imagineze tot felul de scenarii cu simpaticele personaje. Sunt atât de frumoase și  de colorate, încât sunt atrăgătoare până și pentru noi, adulții.

  • Cel mai bun obicei pe care îl poate avea copilul tău

Arată-i copilului tău cât de distractiv poate fi cititul, este una dintre cele mai benefice activități pentru dezvoltarea lui cognitivă. Imaginația, cultura generală, toate se vor îmbogăți odată ce micuțul deprinde acest obicei.
Toți părinții știu deja asta, dar spun că nu reușesc să-și convingă copilul să citească. De fapt, ca să-l determini să îndrăgească lectura, exemplul tău este cel mai important. Dacă tu însăți apreciezi lectura și copilul te vede des citind, și el va deprinde acest obicei atât de benefic.

  • Nu exclude tehnologia din viața lui

Jocurile pe computer, telefon sau tabletă pot fi foarte utile pentru a-i încuraja creativitatea copilului. Desigur, totul trebuie abordat cu măsură și controlat de către un adult. Caută jocuri pentru care e nevoie de imaginație pentru ca ele să-i fie de un real ajutor.
Desigur, joaca afară este și ea foarte sănătoasă, însă instrumentele moderne nu trebuie  excluse din viața copilului. pentru că el va crește în această lume și trebuie să se acomodeze cu ea încă de mic.

  • Activitățile artistice, esențiale pentru dezvoltarea copilului

Când vorbim despre activități artistice nu ne referim doar la arta plastică, ci și la alte forme de artă. Muzica, dansul, teatrul – toate îl vor ajuta să vadă lumea dintr-o perespectivă nouă și să aibă o viziune mai largă asupra lucrurilor. Asta nu înseamnă că trebuie să-l înscrii la foarte multe activități de acest fel, pentru că și timpul său liber este important; este suficient ca el să fie înconjurat de artă în toate formele ei.

  • Încurajează-l să găsească răspunsurile în loc să i le oferi pe tavă

Copiii sunt foarte curioși și pun foarte multe întrebări. Ei bine, când le răspunzi, le oferi soluția pe tavă. El ar trebui să învețe să cerceteze și să găsească pe cont propriu răspunsul pe care îl caută. Spre exemplu, atunci când te întreabă ce înseamnă un anumit cuvânt, în loc să-i spui, mai bine căutați împreună în dicționar. Data viitoare va ști care este instrumentul pe care să îl folosească atunci când are o curiozitate.
Tu cum îi încurajezi creativitatea copilului tău? Ce părere ai despre ideile de mai sus?
 
Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments