Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum sa nu cresti un copil rasfatat. 7 strategii anti-rasfat

Cum sa nu cresti un copil rasfatat. 7 strategii anti-rasfat

Nu înseamnă să faci militărie, iar copilul să stea drepți în fața ta… cum se mai spune. Copilul are o personalitatea lui, are dreptul la propriile păreri, chiar dacă este micuț. Dar… nici nu-l poți lăsa să facă doar ce vrea el, oricât ți-ar fi de greu să-i refuzi ceva sau să-i impui limite.

Iată, în continuare, câteva strategii anti-răsfăț care îți pot fi de ajutor.

7 abordări care nu lasă loc de răsfăț

1. Nu lăsa loc de interpretare. Dacă nu lași loc de interpretări și negocieri, eviți cearta care se prefigurează. Iată o diferență: „În regulă, poți să mai iei o prăjitură”, (exprimare prin care mai lași loc pentru o prăjitură) și „Mai poți avea o prăjitură, dar nu și pe a doua.”
2. Nu te contrazice; după ce ai luat o decizie, nu afirma contrariul. O prăjitură este O SINGURĂ prăjitură chiar dacă te răzgândești ulterior. Desigur, o prăjitură în plus nu e un capăt de lume. Ce rău poate să-i facă o prăjitură în plus, doar acum? Strategia este însă să gândești pe termen mai lung. Odată ce ai făcut o excepție și ai creat un precedent, copilul va insista și în alte ocazii pentru a te îndupleca să faci noi excepții.
3. Nu ceda la implorări Îți vei învăța copilul că imploratul, poate chiar lacrimile sau alte tehnici de manipulare funcționează.

4. Determină-l să te convingă Dacă își dorește un lucru cu care tu nu ești de acord, roagă-l să fie convingător, să vină cu argumente solide. Vrea să se uite la televizor mai mult decât de obicei, de pildă? Dacă îți spune și îți demonstrează că și-a strâns toate jucăriile sau că prima oară se va culca puțin, atunci poți să spui da. Sunt argumente foarte puternice, nu-i așa?
5. Încredințează-i responsabilități (potrivite vârstei, desigur). Nu-i faci copilul niciun favor dacă eviți să-i dai sarcini sau să-l rogi să te ajute. Există lucruri pe care un copilaș le poate face chiar dacă este micuț, de pildă să-și strângă el singur jucăriile. În acest fel, devine mai sigur pe el, se bucură că este o persoană de încredere pentru tine și o reacție pozitivă din partea ta îl va bucura nespus și-l va convinge să fie mai săritor pe viitor.
6. Nu ceda dacă-l vezi dezamăgit. Un copil trist și dezamăgit este una dintre cele mai dureroase imagini. Simți că te topești, nu-i așa? Totuși, dacă refuzul tău este justificat și nu dorești să-ți schimbi părerea, trebuie să fii puternică. În plus, pentru el este un moment care-l învață cum se gestionează o situație dezamăgitoare și-l ajută să-și dezvolte abilități de a face față stresului emoțional de mai târziu.
7. Trebuie să merite ceea ce-și dorește. Mulți experți sunt de părere că micuții devin răsfațați când obțin lucrurile pe care și le doresc prea ușor, fără să facă nimic pentru ele. Dacă copilașul tău vrea o jucărie nouă, nu te grăbi să i-o cumperi în secunda următoare, ci aplică o metodă bazată pe recompensă  – o să aibă jucăria dacă are un comportament frumos  și lasă-l să și-o câștige încetul cu încetul. Bucuria lui va fi cu atât mai mare când o va primi!

Ești de acord cu aceste sugestii? Tu ce abordări anti – răsfăț ai folosit?
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments