Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum să-i oferi micuțului tău un somn liniștit în fiecare noapte

Cum să-i oferi micuțului tău un somn liniștit în fiecare noapte

Multe mămici se confruntă cu insomnia micuților lor, fiind nevoite să-și abandoneze propriul somn pentru a avea grijă de aceștia pe parcursul nopții. Dacă trebuie să se mai și ducă la serviciu a doua zi, experiența devine cu atât mai frustrantă. Însă cei mici pot fi adormiți cu ușurință atunci când mămicile recurg la câteva tehnici simple și eficiente.
Să-ți ajuți micuțul să doarmă liniștit pe tot parcursul nopții este probabil unul dintre idealurile tale. Nu numai că îți dorești ca acesta să poată crește așa cum trebuie, dar, cu siguranță, ești deja prea obosită ca să mai faci față încă unei nopți de acest fel. Însă bebelușii sunt diferiți, așa că s-ar putea ca anumite metode să funcționeze pentru unii, iar pentru alții nu, și invers. De aceea, am pregătit pentru tine mai multe tehnici pe care le poți încerca. Iată cum îți poți ajuta micuțul să doarmă:
Obișnuiește-l să parcurgă o rutină zilnică
Dacă știe ce urmează să se întâmple, cel mic se va simți mai relaxat înainte de a merge la culcare și va intra singur în starea necesară. Chiar și atunci când nu ești acasă, este bine să continui să urmezi rutina pentru a nu-l debusola și pentru a-l ajuta să doarmă chiar dacă se află în locuri noi. De exemplu, dacă te muți sau mergeți în vacanță, nu vrei să ai de a face cu insomniile micuțului din nou.
Începe pregătirile mai devreme de ora la care vrei să-l obișnuiești să adoarmă. Pentru cei mai mici, nu este nevoie de un ritual complex, ci doar de câteva lucruri simple, precum băița, scutecul și o povestioară înaine de culcare sau un cântec de leagăn. Scopul final este ca acesta să ajungă în pătuțul lui la finalul rutinei. Dacă vrei, îl poți ajuta și mai mult să adoarmă jucându-va puțin înainte pentru a-i mai lua din energie.
Asigură-te că are un pătuț suficient de confortabil
Când vine vorba de pătuț, acesta trebuie să fie ales cu grijă pentru micuțul tău întrucât calitatea acestuia îi va afecta în mod direct somnul. În general, un pătuț bun are nevoie de o saltea fermă și plată care nu trebuie să fie mai depărtată de două degete de colțurile din lemn ale pătuțului. Barele, de asemenea, trebuie să fie suficient de înguste încât copilașul să nu își poată băga capul printre ele. Dacă acesta este deja destul de mare încât să nu mai aibă nevoie de bare de protecție, te poți orienta către unul dintre aceste modele hazlii de patuturi pentru copii, care mai mult ca sigur îl vor face pe cel mic să aștepte cu nerăbdare ora somnului pentru a intra în rolul unui supererou sau al unei prințese.
În cazul în care micuțul tău este nou-născut, Institutul Centrelor De Control Și Prevenire A Bolilor din SUA recomandă ca pătuțul lui să fie montat în aceeași cameră în care dormiți tu și soțul tău pentru a-l putea monitoriza în cazul în care se întâmplă ceva grav. Cu toate acestea, nu este deloc indicat să îl iei să doarmă în același pat. Nu numai că va prinde obiceiul greșit de a adormi doar în prezența voastră, dar va fi și expus la riscul de a se sufoca din cauza materialelor pufoase și grele care îl înconjoară.
Pune-i un sunet fin pe fundal
Sunetele ușoare, precum acela al ventilatorului din cealaltă cameră, maschează celelalte zgomote din jur care îi pot întrerupe somnul copilașului. În general, se recomandă folosirea suntelelor albe, pe care le găsești peste tot pe internet sau în cadrul unui aparat special creat pentru așa ceva și pe care îl poți cumpăra. În plus, sunetele respective se aseamănă cu cele pe care bebelușul le auzea la început în pântec. Așa că, pentru el, acestea vor suna cunoscut și îi vor da de înțeles că este timpul să meargă spre lumea viselor.
De fapt, mulți pediatrii chiar recomandă folosirea sunetelor albe pentru a adormi copilașii mai mici de un an. Nu numai că îi va ajuta să se relaxeze, dar se vor simți în siguranță auzind din nou acel sunet familiar. După vărsta de un an, acestea sunt în continuare la fel de eficiente, însă pot fi omise dacă se găsesc alte tehnici, precum cele enumerate mai sus.  
 
Sursa foto: shutterstock.com

Comments

comments