Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum sa reactionez cand copilul meu asista la cuvinte si mesaje discriminatorii

Cum sa reactionez cand copilul meu asista la cuvinte si mesaje discriminatorii

Într-un articol publicat pe site-ul BabyCenter.com, aceasta expune mai multe situații și cum ar trebui să reacționezi în fiecare dintre acestea. Iată, în continuare, recomandările ei.

  • Dacă el este de față când cineva emite/ transmite mesaje discriminatorii (rasiste, etnice etc) spune-i clar că un astfel de limbaj nu este acceptabil, menționând – chiar imediat după incident – că este foarte jignitor să vorbești așa și că în familia voastră nu se folosesc astfel de termeni.
  • Un copil de grădiniță nu este întotdeauna în măsură să realizeze ce semnifică de fapt incidentele și ce reprezintă aceste mesaje discriminatorii. Este important să-l observi și, dacă-l vezi mirat, să afli ce sentimente are vizavi de comentariul la care a asistat. Poți chiar să-l încurajezi să se lanseze în discuție spunându-i că pare trist. „E posibil să aibă mai multe întrebări decât comentarii, dar dacă nu are nici o reacție față de cele întâmplate este de datoria ta să îi explici ce este bine și ce nu, și să nu lași ca incidentul să treacă neobservat – este o lecție foarte importantă de viață”, spune dr. Lori Cohen Leiderman.
  • Dacă vezi că nu dorește să discute subiectul, abordează-l în alt moment al zilei sau în altă zi. Între timp, arată-i cărți sau citiți povești educative legate de multiculturalism. Poți căuta imagini sau desene animate cu copii de diferite rase, etnii etc.
  • Dr. Leiderman mai ia în calcul două situații: când remarca este făcută de o persoană străină – caz în care te sfătuiește să-i spui copilului în momentul în care aude mesajele discriminatorii că nu ești de acord cu ceea ce tocmai ați auzit, că toți oamenii trebuie respectați și să revii la o discuție mai dezvoltată mai târziu (fără să te lansezi într-o discuție contradictorie, poate chiar confruntare cu persoana respectivă, deoarce nu știi dacă va fi o discuție civilizată sau dacă va degenera, expunând astfel copilul unui spectacol neplăcut).
  • A doua situație punctată este când remarca vine din partea unei persoane apropiate familiei, situație în care o poți „amenda” pe loc pentru discriminare. „Poate fi metoda cea mai rapidă de a-i arăta celui mic ce părere ai despre astfel de comentarii. E important ca el să te vadă apărând ceea ce este corect. Dacă el a auzit un comentariu rasist care vizează o persoană cunoscută, de altă etnie sau rasă, un răspuns scurt, de natură neconflictuală este suficient – persoana x este prietena noastră și ne place compania ei sau ne creștem copiii în așa fel încât să respecte toți omenii, aș aprecia dacă v-ați abține pe viitor de la asemenea comentarii în fața lui, spune acesta.

Reține: E dificil să schimbi felul în care cei din jur văd lumea, dar prioritatea ta este felul în care copilul tău va învăța și va procesa lecțiile potrivite. Nu uita că tu ești principalul model pentru copilul tău și felul în care tu însăți acționezi sau te porți cu persoane de altă rasă sau alte etnii, respectul acordat nediscriminatoriu celor din jur,  au cea mai mare influență asupra copiilor tăi. Cu alte cuvinte, repet mesajul pe care îl transmiteam cu altă ocazie, în Cum percep copiii tragediile prezentate la tv: „Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” (Mahatma Gandhi).
Foto: Guliver/ Thinkstock Editor: Adina Gruia

Comments

comments