Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum să te pregătești pentru o naștere

Cum să te pregătești pentru o naștere

Dacă ai aflat de curând că vei fi mămică  sau ești deja în plină desfășurare a sarcinii, e bine să te pregătești din timp pentru ziua în care vei aduce pe lume copilul. Atât psihic, cât și fizic, vei trece prin foarte multe transformări, de aceea e indicat să „îți faci temele” cât mai repede cu putință, și să te interesezi de orice etapă prin care vei trece, ca să previi orice senzație neplăcută sau cheltuială căreia nu i-ai putea face față. Cum e mai bine să abordezi acest episod din viața ta de viitoare mămică și care sunt pașii prin care trebuie să treci, vei afla în cele ce urmează.

Natural sau cezariană?

Felul în care vei naște rămâne total la latitudinea ta, dar medicii recomandă să mergi pe varianta clasică, și anume nașterea naturală. Ce-i drept, este mai dureroasă, iar travaliul poate dura mai mult decât operația propriu-zisă de cezariană, însă legătura pe care o vei crea cu viitorul bebeluș este una mult mai puternică. De asemenea, vei putea stimula producția naturală a laptelui matern, dar te vei reface și mult mai rapid după naștere, sărind astfel peste etapa în care trebuie să îngrijești cu mare atenție  rana lăsată în urma operației de cezariană. E indicat să stai de vorbă deschis cu medicul care urmează să monitorizeze întreaga perioadă a sarcinii. Acesta va ști cel mai bine ce să te sfătuiască, în funcție de organismul tău, de greutatea pe care o ai, de forma bazinului și de antecedentele cu care s-au confruntat femeile din familia ta.

Înscrie-te la cursuri

Cele mai multe mămici spun că participarea la câteva cursuri în care îți este explicată în amănunt fiecare transformare  a corpului, le-a ajutat enorm și le-a scăpat de fricile asociate nașterii , mai ales dacă aceasta se află la prima experiență. Un astfel de curs se numește Lamaze și te va învăța cum să respiri corect în timpul travaliului, dar te va pregăti și pentru durerea pe care urmează să o înfrunți.
O altă metodă care te va ajuta să ai o sarcină ușoară și o naștere simplificată este masajul perineal. Practic, începând cu săptămâna a 34-a, dar niciodată mai devreme, trebuie să îți masezi mușchii din jurul vaginului câte șase până la opt minute. Astfel, vei ajuta această zonă să se întindă și relaxeze, toate ducând la o naștere mai puțin dureroasă.

Cu medicamente sau fără?

Nu este o noutate faptul că durerile din timpul nașterii sunt cele mai dure din câte poți experimenta vreodată, așa că rămâne tot la alegerea ta dacă vei cere sau nu medicamente care să îți reducă din senzațiile neplăcute.
Imediat ce ai intrat în sala de travaliu, asigură-te că tot personalul medical a înțeles opțiunea ta de a naște natural evident, dacă ai optat pentru  asta și dacă doctorul care îți monitorizează sarcina îți dă acordul să faci asta.

Costuri efective

E bine să ții cont și de costurile unei nașteri, care pot porni de la 300 de euro într-un spital de stat din România și pot ajunge până la 3.000 de euro, în cazul în care optezi să aduci pe lume bebelușul într-un spital privat, și alegi o metoda mai neconvențională de a naște, respectiv în apă. Dacă ziua în care familia ta se va mări cu un membru se apropie cu pași repezi, nu aștepta până în ultimul moment. Iar dacă nu ești pregătită pentru o cheltuială atât de mare, aplică pentru un împrumut până la primul salariu, sau mai bine zis până la prima indemnizație de creștere a copilului. Vei salva situația pentru moment și te vei putea concentra pe alte lucruri  decât partea financiară!
Sursa foto: pexels.com
Sursa Digital workforce

Comments

comments