
Lecțiile de viață pe care prichindelul tău le învață în copilărie sunt foarte importante pentru dezvoltarea lui. Un copil descurcăreț, care poate ieși din situații dificile și cu minimum de resurse este un copil creativ, inteligent și independent.
Tocmai de aceea este important să îl ajuți să-și dezvolte latura pragmatică și să-l înveți să obțină rezultate chiar și atunci când nu are la dispoziție zeci de instrumente și ustensile. Iată ce ai de făcut:
Arată-i că valoarea muncii sale nu este determinată de lucrurile pe care le utilizează
Este important să-i arăți copilului că nu e nevoie de instrumente complicate pentru a realiza lucruri de excepție. Valoarea unei lucrări de artă, de exemplu, nu stă neapărat în instrumentul folosit pentru a o realiza, ci în măiestria artistului. Mai jos este și un exemplu concludent, prin care un talentat grafician demonstrează că se pot obține rezultate spectaculoase și doar cu astfel de pixuri.
Știm că ești tentată să-i oferi copilului carioci, acuarele, creioane în zeci de culori și câte un instrument de utilizat pentru fiecare activitate de la școală, însă ar fi mai bine să-l încurajezi să folosească resurse puține și să pună preț mai mult pe munca sa decât pe ce folosește. Mai mult, atunci când nu are câte un instrument dedicat fiecărei activități, își pune mintea la constribuție și găsește rezolvări creative. Ajungem, în felul acesta, la al doilea punct din drumul către creșterea unui copil descurcăteț…
Creativitatea, cheia pentru a găsi soluții în orice circumstanță
Un copil crativ este un copil inteligent și poate să iasă din situații limită folosindu-se de propria istețime. Este foarte important, așadar, să îi cultivi creativitatea și imaginația. Cum poți face asta? E foarte simplu, prin activități ce fac apel la latura sa artistică – desen, teatru, dans, muzică – sau prin jocuri care să îi pună creativitatea la încercare – Lego, cuburi.
Poți să-l înscrii la cursuri de artă, dar poți, la fel de bine, să îl ajuți tu însăți să își folosească la maximum imaginația – puneți în scenă o piesă de teatru bazată pe replici improvizate, desenați împreună, cântați la un instrument sau compuneți o melodie cu ajutorul unei aplicații care vă permite acest lucru.
Încurajarea din partea ta joacă un rol esențial
Probabil știi deja câtă putere au cuvintele potrivite și cât de mult pot face unele rostite fără puțină chibzuință. Copilul tău simte din plin puterea lor și dacă tu consideri munca sa una nedemnă de laude, poate renunța de tot la o activitate. Spune-i, în mod constant, cât de bine se descurcă. Asta îl va încuraja, iar pentru a se descurca în orice fel de situații, are nevoie în primul rând de încredere în forțele proprii.
Bineînețeles, asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu laudele și să le oferi pe tavă, își vor pierde valoarea dacă vei proceda așa. Spune-i că a făcut o treabă bună ori de câte ori face ceva pentru prima dată și oferă idei de îmbunătățire, fără critici dure.
Renunță la perfecționism
Perfecționismul, deși este o trăsătură admirabilă în unele circumstanțe, nu este benefic pentru un copil în plină dezvoltare. Când vrei să-ți încurajezi copilul să facă multe cu resurse puține și să se descurce ușor indiferent de situațiile în care este pus, trebuie să te gândești și la faptul că rezultatele nu vor fi perfecte, însă oare contează cu adevărat toate detaliile respective?
Uneori detaliile ar trebui trecute cu vederea în favoarea rezultatului final, iar perfecționismul și atenția prea mare la detalii ar putea fi un factor detractant pentru copil.
Ce părere ai despre sfaturile noastre? Tu cum îți încurajezi copilul să fie descurcăreț și să iasă cu ușurință din orice situație problematică?
Sursa foto: Shutterstock