
Bunicii sunt o parte importanta din viata copilului si a familiei, in general. Dar ce te faci cand aveti pareri total diferite despre cresterea celui mic?
Bunicii reprezintă legătura cu trecutul și asigură transmiterea valorilor culturale și a tradițiilor între generații. În plus, bunicii sunt mult mai disponibili pentru a-și petrece timpul cu nepoții, mai răbdători și mai toleranți în relația cu aceștia. O familie fără bunici e o familie fără trecut. În toate poveștile, legendele și obiceiurile românești întâlnim bunicii, rolul lor în educația copiilor fiind important. Toate poveștile la gura sobei sunt spuse de bunici…
Iată câteva sfaturi din partea Monicăi Bolocan, psiholog clinician și educațional, despre cum să evităm conflictele cu bunicii.
Când apar problemele
Problemele în stabilirea rolului bunicilor în viața copilului intervin cel mai frecvent atunci când:
* Părinții și bunicii locuiesc împreună și apar conflicte între membrii familiei, care se răsfrâng și asupra copiilor.
* Există discrepanțe majore între principiile de creștere a copiilor utilizate de bunici și cele agreate de părinți. Cele mai frecvente dispute apar pe tema disciplinării copiilor, mai exact în legătură cu metodele de recompensare și penalizare. De asemenea, au loc frecvent discuții pe tema răsfățului și a dezvoltării autonomiei copiilor în privința responsabilităților zilnice.
* Bunicii subminează autoritatea părinților sau încearcă să câștige afecțiunea copiilor în detrimentul părinților
Cum rezolvi conflictele
Pentru a evita situațiile conflictuale între părinți și bunici în privința creșterii copiilor, este important ca părinții….
… să stabilească reguli clare de comportament și metode de disciplinare (recompensare și penalizare) pe care toti cei implicați (părinți și bunici) să le aplice consecvent. Este chiar util ca regulile să fie scrise și comunicate periodic atât, bunicilor cât și copiilor, iar părinții să monitorizeze aplicarea lor
… să traseze sarcini clare bunicilor și să nu îi responsabilizeze sau implice pe aceștia în aspectele care îi depășesc. Spre exemplu, bunicii pot ajuta în aspectele „administrative” de zi cu zi (deplasări, cumpărături etc), însoțirea copiilor la și de la școală sau alte locuri unde aceștia își petrec timpul (sala de sport, parc etc.)
… să stabilească rutine zilnice clare (masă, somn, activități) și să urmărească respectarea acestora de către bunici.
Atunci când apar dispute sau chiar conflicte între părinți și bunici, acestea nu trebuie să aibă loc în prezența copiilor, ci separat, și, prin „negociere”, discuțiile să se finalizeze cu stabilirea de către toți cei implicați a principiilor comun agreate de creștere a copiilor.
Monica Bolocan
Psiholog clinician și educațional
Consultant în dezvoltarea copilului
Rețeaua privată de sănătate Regina Maria