
Este vremea când prichindelul tau este în stare să rețină între patru și zece cuvinte noi pe zi. Cunoaște numele animaluțelor, știe să desemneze piesele de îmbrăcăminte, alimentele preferate etc.
Este in stare sa asocieze doi termeni -„tati plecat”, „mingea sare” – pentru a construi minipropozitii. Dovedeste astfel ca a pus la punct un sistem de memorare a cuvintelor cat s poate de performant. Acum, e in stare sa asocieze inclusiv silabele intre ele.
Cum il ajuti
Diversifica vocabularul pe care il folosesti cu cel mic In loc sa-i spui „o floare”, intra in detalii: un trandafir, un ghiocel, o panseluta.
Vorbeste-i in fraze intregi In loc de „Ooo, un cutu!”, spune-i: „ia uite, un catelus maro!” Il familiarizezi astfel cu sintaxa. A construi o fraza corect este la fel de important ca si constructia vocabularului.
Profita de orice activitate impartasita cu cel mic – joaca in parculet sau mersul impreuna la cumparaturi, pentru a privi imprejur si a denumi obiectele nou aparute in peisaj.
Nu folosi cu intentie dezacorduri pentru a-l amuza.
Daca inca nu vorbeste, nu te speria! Intelege ce-i spui, si asta este esential. Poate fi o chestiune de zile pentru ca prichindelul tau sa rastoarne ocazia in mod spectaculos: o sa te lase cu gura cascata cand iti va demonstra cate lucruri a invatat pe muteste. Asteptand ca marele eveniment sa se produca, du-l totusi la un control ORL de rutina… si vorbeste-i mai mult ca sa-i deschizi apetitul.
Foto: www.pixabay.com