Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum te feresti sa folosesti amenintari

Cum te feresti sa folosesti amenintari

6 strategii care te ajută să nu te mai foloseşti de ameninţări

#1 Oferirea unei opțiuni în loc să foloseşti ameninţari îi oferă copilului libertatea de alegere, deoarece simte că păstrează, într-o anumită măsură, controlul. Ca în situaţie următoare: „Muzica este prea tare, preferi să o dai mai încet aici sau să o asculți la căști?”. Luarea unei decizii îl va responsabiliza și, în plus, se pot evita astfel  și supărările.
#2 Fii perseverentă Nu-i aşa că îţi este greu să te ţii de ameninţările pe care le faci? De cele mai multe ori te răzgândeşti şi nu mai duci la capăt ceea ce spui şi, în acest fel, pari lipsită de fermitate în faţa copilului. Încearcă să aduci în discuţie, în loc de ameninţări, consecințe logice pentru comportamentul lui. Spune-i „dacă nu vii la masă, vei mânca mai târziu mâncarea rece”. Este o amenințare plauzibilă, pe care o poți repecta, în loc de vei rămîne nemâncat – o promisiune de care îţi este greu să te ţii.
#3 Recunoaște când greșești Câteodată ameninți chiar şi atunci când nu este cazul. Dacă se întâmplă asta nu-ți fie rușine să dai înapoi și să te explici. Fii sinceră, spune dacă ești obosită sau stresată și propune o soluție de mijloc pentru situație.

#4 Fii clară în aşteptări Mersul la cumpărături poate fi o sursă de stres atunci când cel mic poftește câte ceva de pe fiecare raft. Pentru a evita problemele, pregătește-ți copilul din timp. Spune-i că vei avea nevoie de ajutor să găsiți obiectele de pe lista de cumpărături și felicită-l când reușește. Astfel va fi mai mult o vânătoare de comori decât un chin pentru amândoi. Înainte de a ajunge la magazin spune-i clar la ce comportament te aștepți din partea lui și care sunt consecințele în caz că nu e așa (dacă se poartă urât atunci nu îi vei lua cerealele care-i plac). În caz că apare o criză de isterie în mijlocul magazinului, fii fermă și aminteștei de înțelegerea voastră și consecințele ei.

#5 Gândește pozitiv Păstrarea calmului și atitudinea optimistă sunt două lucruri esenţiale. Adeseori, emoțiile necontrolate agravează situaţia. Dacă cel mic este supărat, nervozitatea ta doar va amplifica starea lui, în loc să-l calmeze. Copilul învață mai ușor cum să se comporte dacă-l susții, constant și calm, și gândești un sistem de recompensare în locul unuia de pedeapsă.

#6 Fii atentă la limitele copilului Câteodată chiar și cele mai minuțioase planuri dau greș. Gândește-te atunci la faptul că poate așteptările tale sunt prea mari. Fii atentă la programul copiilor, la nivelul lor de oboseală după o zi de școală, la nevoia lor de relaxare sau odihnă. E o greșeală să duci un copil care a stat ore bune în bancă, la şcoală, la un restaurant – unde trebuie din nou să stea liniștit. Încearcă mai degrabă un loc de joacă. În loc să ai mereu o atitudine critică, fii mai atentă la nevoile lui.
Sursă: BabyCenter.com, Traducere: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock
 

Comments

comments