Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum verifici reflexele primare

Cum verifici reflexele primare

Chiar daca pediatrul ii va verifica bebelusului reflexele primare inca de la prima vizita, este bine ca si tu, ca mamica, sa-i faci comorii tale „revizia”. Pe indelete, in momentele voastre de tandrete…

Reflexul Moro

Se declanseaza atunci cand capul nou-nascutului este mutat brusc, cand temperatura se schimba dintr-odata ori bebelusul aude un zgomot neasteptat. Acest reflex primar se manifesta astfel: mainile si picioarele se intind, in vreme ce palmele se desfac complet. Apoi, manutele se apropie de corp si palmele se strang in pumni, iar bebe plange puternic.
Atentie! Absenta acestui reflex primar poate fi semnul unei afectari serioase a sistemului nervos central sau anunta existenta unei traume aparute in timpul nasterii, asa cum este fractura de clavicula. Prezenta lui peste cinci ani indica o intarziere in dezvoltarea sistemului nervos.

Reflexul suptului

Este, la randul sau, prezent inca din primele secunde de viata. Il determina pe cel mic sa-si doreasca sa suga orice ii atinge colturile guritei sau chiar obrazul.
Atentie! Absenta acestui reflex primar indica suferinta cerebrala.

Reflexul de apucare palmara

Il poti observa atunci cand ii pui bebelusului ceva in palma, pentru ca va indoi instinctiv degetele. Desi strange puternic este imprevizibil, putand sa elibereze stransoarea foarte brusc.
Atentie! Lipsa acestui reflex primar este simptomul unei leziuni cerebrale sau nervoase periferice. Persistenta lui pana mai tarziu poate fi semn de paralizie infantila.

Reflexul inotului

Pus cu fata in jos in cada cu apa, un nou-nascut va incepe sa pedaleze ca si cum ar incerca sa faca miscori de inot
Atentie! Chiar daca veti fi tentati sa-l puneti sa „inoate“ la baita, ar fi bine sa lasati acest lucru in seama unei persoane specializate. Lectiile de inot pot incepe la trei luni. Pana atunci, limitati-va doar la exercitiile de gimnastica acvatica.

Reflexul pasitului

Chiar daca nu este inca in stare sa-si sustina propria greutate pe picioare, bebelusul va executa cativa „pasi“ atunci cand va fi tinut de axile. Acest reflex primar va disparea automat in jurul varstei de sase saptamani si va reaparea pe la opt luni, cand copilul se pregateste deja sa invete sa mearga.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns