Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cumpărături, cadouri, curățenie, gătit, vizite – află cum să te pregătești fără efort de sărbători atunci când ai un bebeluș

Cumpărături, cadouri, curățenie, gătit, vizite – află cum să te pregătești fără efort de sărbători atunci când ai un bebeluș

Deși nimic nu se compară cu bucuria primei poze a bebelușului lângă bradul împodobit și a primei plimbări în zăpadă, Crăciunul poate fi un moment deosebit de stresant pentru proaspeții părinți. Curățenia, cumpărăturile, gătitul, împachetarea cadourilor dar și vizitele la rude și prieteni se pot transforma cu ușurință într-un coșmar epuizant dacă nu folosești o listă de priorități adaptate la noile nevoi ale familiei.

  • Cumpărăturile

Cum poate face o proaspătă mămică față cumpărăturilor pentru primul Crăcium îmbelșugat și liniștit în familie? Simplu – pregătește lista de cumpărături și se așază în fața unui computer. Deplasările în oraș în această perioadă înseamnă mult timp pierdut în trafic, aglomerație, stres iar la acestea se adaugă și un cărucior cu un bebeluș  care are nevoie de atenție. Și știm că nu putem lăsa în baza unui bărbat sau a oricărui ajutor buna desfășurare a acestui proces. Făcând cumpărături online poți controla cu mare ușurință bugetul și vei economisi considerabil, nefiind tentată de trucurile advertiserilor la raft. Pe lista ta, însă, prioritate ar trebui să aibă aceste categorii:

  • Lucrurile indispensabile pentru bebeluș

Știi deja că bebelușul tău petrece aproape jumătate din timp dormind iar somnul lui este cu adevărat odihnitor doar atunci când se simte uscat. Pentru el, așadar, Crăciunul e fericit dacă îi asiguri protecția împotriva umezelii. Pe maminet.ro găsești rapid scutecele potrivite, în funcție de vârstă, cu toate detaliile despre performanța lor.  Tot aici ar trebui să verifici lista de produse pentru bebeluși, ca să aduci în același coș de cumpărături restul accesoriilor indispensabile pentru îngrijirea celui mic – șervețele umede, produse de îngrijire, hăinuțe, produse nutriționale speciale și multe altele.  

  • Cadourile

S-ar putea să te lași furată de peisaj și de emoția Crăciunului și să nu realizezi că un bebeluș nu are nevoie de cine știe ce cadouri ca să fie fericit. Și când spunem asta, nu putem să nu ne amintim de experimentul făcut de niște părinți care i-au oferit fetiței o agrafă drept cadou iar aceasta a arătat o recunoștință rară și emoționantă (dacă vrei să-l vezi/revezi, găsești video-ul mai jos).

De Crăciun,  bebelușul are nevoie de doi părinți odhiniți și veseli. Cel mai frumos cadou pe care i-l puteți face este să vă răsfățați cu odihnă, cadouri frumoase unul pentru celălalt și momentul unic al alegerii și împodobirii bradului. Peste ani, copilul va fi încântat să se descopere în primele lui fotografii cu bradul și cu părinții săi. Sigur că puteți să faceți și voi fotografia cu ajutorul timer-ului sau a unui selfie stick, dar o idee demnă de luat în seamă este și aceea de a angaja un fotograf profesionist pentru o sesiune de fotografii de familie.

  • Curățenia și gătitul

Atât avem de spus aici: cere ajutor! Primele Crăciunuri sunt despre a fi împreună, într-o variantă mai numeroasă, pentru prima dată. Încearcă să te detașezi un moment și să găsești cea mai simplă soluție prin care poți înceta să te mai gândești la perdelele care trebuie spălate, la covoarele care trebuie bătute, la mâncărurile tradiționale care trebuie gătite.
Găsește o curățătorie care are și program de ridicare și de livrare a produselor. Dacă descoperi că nu există acest serviciu suplimentar, încearcă să-l negociezi la telefon contra unei sume (infime în comparație cu timpul și nervii pe care îi salvezi). Așa scapi atât de perdele și covoare dar și de hainele care trebuie spălate și călcate pentru vizitele de sărbători.
Pentru mâncare, poți organiza la tine acasă o zi de șezătoare cu mama, mătușa, verișoarele sau prietenele; cumpărați împreună ingredientele și preparați mai multe feluri de mâncare astfel încât, la final, toată lumea se alege cu porțiile de care are nevoie. De fapt, poți să contribui cu ceva mai multe ingrediente, ca să fii scuzată pentru lipsa de implicare fizică. O altă variantă este să împărțiți felurile de mâncare – cineva face salată de boeuf pentru toată lumea, altcineva face sarmale, cozonaci și așa mai departe. Adevărul este că soluția șezătoarei este una mai plăcută pentru toată lumea. În ultimă instanță, dacă nu funcționează nicio soluție, sunt nenumărate servicii de catering la care poți apela pentru a-ți umple masa de bucate gustoase de sărbători.

  • Vizitele de Crăciun

Vizitele la rude de Crăciun, ar trebuie să știi, pot varia în durată, în funcție de capriciile celui mic. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătită pentru orice situație. Ca să-ți venim în ajutor, am pregătit o listă de accesorii pe care trebuie să le ai la tine în cazul unor deplasări cu bebelușul. Îți va fi extrem de utilă, în special dacă e vorba să-ți vizitezi părinții sau bunicii care locuiesc în alt oraș.
– hăinuțe de schimb (costumașe, pulovărașe, pantaloni-salopetă pentru ieșit afară, ghetuțe pentru zăpadă, costum de fâș, body-uri, șosetuțe, mănuși, căciulițe cu închidere sub bărbie)
–  căruț, scaun de mașină, ham pentru carat copilul/ sling
– scutece de unica folosință, servețele umede
– lenjerie pentru pat din bumbac
– cădița pentru baie, prosop pentru baie, șampon, gel pentru duș, ulei de corp, cremă pentru funduleț
– suzete, biberoane, pompă sân + set pentru stocarea laptelui matern, dischete absorbante și cremă pentru sâni
–  sterilizator și încălzitor pentru biberoane
– fiole de ser fiziologic si betisoare bebelusi pentru curăţat nas/ochişori
– paturici de unică folosință sau aleze, utile atunci când trebuie să schimbi copilul în casa acelei mătuși mai puțin simpatice; va aprecia că vei atenta la integritatea cuverturii ei
– umidificator – ideal dacă aerul din camera unde sunteți găzduiți peste noapte este foarte uscat
Dacă ne-a scăpat ceva esențial în listă, așteptăm cu drag sugestiile tale. Până una-alta, nu pierde din vedere esențialul – perioada sărbătorilor de iarnă poate fi, cu adevărat, ca-n reclamele de Crăciun dacă nu pierzi din vedere prioritățile.
 
 
Sursă foto: Shutterstock.com  

Comments

comments