Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Da, jucariile smart dauneaza dezvoltării limbajului (STUDIU)

Da, jucariile smart dauneaza dezvoltării limbajului (STUDIU)

E timpul să pui jucăriile smart (sau gagdget-urile ori jucăriile complicate, pentru copii) deoparte și să revii la cuburile de lemn, spun noile studii, citate de Parents.com. Un nou studiu prezentat în jurnalul JAMA Pediatrics a descoperit că folosirea jucăriilor complicate, care au lumini colorate, opțiuni de voci computerizate sau muzică, în locul jucăriilor clasice duce la o cantitate și calitate mai scăzută a limbajului copilului.
Până la urmă, ce s-a întâmplat cu creioanele colorate, ursuleții de pluș sau cărțile cu povești? De ce mai toate jucăriile noi bipăie, se luminează, vorbesc, cântă, bâzâie, se mișcă și scot sunete enervante?

Pentru acest studiu cercetătorii au analizat copii între 10 și 16 luni, precum și pe părinții lor în timp ce se jucau  acasă și au observat mai puțină interacțiune verbală între copii și părinți atunci când era implicată o jucărie electronică. Copiii care se joacă mai mult cu jucării tradiționale sau care citesc, de obicei, se implică mai mult în sporovăiala cu mama și tata. Acest lucru este foarte important și avantajos din mai multe puncte de vedere (costul mare al gadget-urilor fiind doar unul dintre ele – față de jucăriile smart, multe dintre jucăriile tradiționale sunt la îndemână și sunt gratis, deoarece pe multe le poți improviza chiar tu, acasă, din caserole, cutii și alte lucruri pe care le găsești). Ele stimulează imaginația, îndemânarea, creativitatea și ajută dezvoltarea copilului.

De pildă, copilul tău lovește o cutie devenită tobă timp de o jumătate de oră, până se plictisește. Desigur, este zgomotos, dar în același timp, face un important exercițiu de imaginație. Și, nu-i așa, parcă preferi acest zgomot celui repetitiv și mecanic, acompaniat de lumini violente ale unei jucării moderne?

De asemenea, jucăriile smart creează și precedente. Dacă la o vârstă atât de mică are jucării sofisticate, la 2-3 ani vrea o tabletă personală și la 7 ani un iPhone. Și te aștepți să mai discute cu tine? Nici vorbă!
Sursă: Parents.com Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments