
În jurul vârstei de 6 luni, vine vremea pentru diversificarea gusturilor! Până la vârsta de un an, puiul tău ar trebui să se acomodeze cu orice gust.
Uită sfaturile persoanelor cu „experiență”, precum mama, bunica sau mătuşa. Studiile recente îţi indică de ce anume să ţii cont şi care teorii sunt perimate atunci când vine vorba despre diversificarea gusturilor sugarului.
Aşa DA!
Prepară-i mâncărica în casă. Nu-ţi trebuie patalama de „master chef” cu cinci stele în bucătărie. Sari peste borcănelele cu cereale şi piureurile conservate şi începe direct cu avocado, banană sau mango pasat. Uneori, tot ce ai nevoie e un blender performant.
Uită ce ştiai despre alergeni. Experţii recomandau să aştepţi până la vârsta de un an înainte de a introduce în dieta micuţului alimente precum peştele. Însă noile studii arată că nu există evidenţe clare cum că ar provoca alergii alimentare în rândul copiilor de sub un an. Fii atentă dacă îi apar pete roşii pe faţă când introduci un aliment nou – aşa poţi să-ţi dai seama dacă puiul tău dezvoltă o alergie.
Luaţi cina în familie. Mâncaţi împreună încă de când bebe poate sta în funduleţ. Pune întotdeauna la masă un aliment preferat de el (care să fie şi pe gustul tău), dar şi un aliment care-ţi place ţie, dar e acceptat şi de bebe. De îndată ce-şi pierde interesul, nu-i băga mâncărica pe gât cu forţa – s-ar putea ca data viitoare să devină refractar faţă de acel aliment.
Învaţă-l cu gusturi cât mai variate. Ţi se pare ciudat că strâmbă din nas la piureul de morcovi şi la supa de găluşti? Nu-ţi fie frică să introduci gusturi şi arome cât mai diferite în meniu. Condimentele, adăugate echilibrat în mâncare, oferă savoare şi dezvoltă apetitul. Adio cu mofturoşii de mai târziu dacă începi bine diversificare!
Aşa NU!
Îi dai să pape junk food. Efectele negative pe care alimentele nesănătoase le au asupra unui copilaş de câteva luni sunt imense. Chiar şi o porţie mică de hrană prea sărată sau prea dulce induce senzaţia de saţietate, astfel încât micuţul va refuza alimentele sănătoase. Rezultatul? Întârziere în dezvoltarea creierului şi a funcţiilor locomotorii.
Amâni introducerea anumitor alimente, după ce ai început diversificarea. Sistemul imunitar al piciului tău are nevoie de întăriri, aşa că nu-l priva nejustificat de alimentele cu valoare nutritivă ridicată. Totuşi, evită-le pe cele cu risc alergenic mărit în perioada în care cel mic ia antibiotice sau când are probleme cu stomăcelul şi asigură-te că produsele sunt bine preparate termic – cele crude sau insuficient gătite pot conţine bacterii foarte periculoase.
Renunţi uşor. Nu te descuraja dacă piticul dă la o parte un aliment pentru a doua, a treia sau a şasea oară. E uşor să te debusolezi, aşa fac cei mai mulţi părinţi: potrivit studiilor, 94% dintre ei scot un produs din dieta lui bebe dacă acesta îl refuză a şasea oară şi doar unul sau doi dintr-o sută vor încerca şi a zecea oară. Dar cei din urmă sunt şi cei ale căror încercări vor fi răsplătite!
Alimentele organice, deşi mai scumpe, sunt mai sigure în diversificare. Pesticidele din mere, salată verde sau căpşune din comerţ au printre cele mai ridicate valori.
Foto: Guliver / Thinkstock