Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce copiii mici mușcă. Ce ai de făcut atunci când copilul tău a mușcat pe cineva

De ce copiii mici mușcă. Ce ai de făcut atunci când copilul tău a mușcat pe cineva

Te întrebi de ce copiii mici mușcă?

Este un comportament care poate avea mai multe cauze. Se poate manifesta din cauza apariției dinților și a testării acestora. De asemenea, poate fi un mod de a experimenta lumea din jur, texturile lucrurilor sau doar de a-ți atrage atenția și de a obține o reacție. Neputând să articuleze foarte clar ce doresc, copiii își pot manifesta frustrarea prin mușcături. De obicei, aceste manifestări apar mai des la băieți decât la fete, în intervalul 1-3 ani.

Chiar dacă este o etapă normală, este foarte important să corectezi acest comportament imediat ce se întâmplă un incident. Data viitoare când copilul tău mușcă pe cineva, încearcă următorii pași:

  1. În primul rând, ai grijă de victimă. Direcționează-ți complet atenția către cel agresat, mai ales dacă este vorba de alt copil. Pe lângă faptul că te asiguri că este totul în regulă, dacă intenția copilului mic era de a obține atenție, acest răspuns îl va descuraja din start. Dacă este nevoie, curăță rana cu apă și săpun sau aplică gheață pe ea.
  2.  Fii calmă și fermă. Spune răspicat „Nu mușca!” sau  „Doare!” Folosește cuvinte simple, pe care cel mic le poate înțelege, în așa fel încât să-i fie clar  că a greșit. Atitudinea ta calmă va ajuta la rezolvarea mai rapidă a situației.
  3. Mângâie și alină copilul, dacă este nevoie. Știu că pare ciudat, dar uneori copiii mici chiar nu-și dau seama că mușcatul doare. Este bine să-l consolezi dacă este supărat și vizibil afectat pentru că și-a rănit un prieten.
  4. Oferă-i alternative. După ce s-a calmat, spune-i că este mai util să se folosească cuvinte în loc să muște. Poate să spună „nu” sau ”e a mea” sau „stop” atunci când vrea să comunice ceva.
  5. Redirecționează. Distragerea atenției este o metodă care are efect la copii. Dacă agitația, emoția sau nivelul de energie este prea mare sau, dimpotrivă, dacă este plictisit, redirecționează-i atenția către o activitate precum dans, muzică sau un joc.

Pedepsele de obicei nu sunt necesare la o vârstă atât de fragedă, deoarece copiii nu-și dau seama foarte bine de rezultatele acțiunilor lor. Dacă însă comportamentul se continuă pe măsură ce copilul crește poți să iei în calcul și metode de a sancționa această manifestare.
Copilul tău mușcă/ a mușcat alți copii? Cum ai încercat și reușit să-l dezveți de acest obicei?
Adaptare după un text publicat pe www.familyeducation.com, Foto: 123RF

Comments

comments