Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce copilul este nervos?

De ce copilul este nervos?

Motivele pentru care un copil este nervos sunt diverse și variază de la modelul familial, la confundarea nevoilor cu dorințele, la regulile neclare sau chiar teamă.

Când vorbim de nervozitate, nu ne referim doar la sensibilitatea sistemului nervos, ci și la stări emoționale puternice, precum neliniștea, îngrijorarea, iritabilitatea, nerăbdarea și nestăpânirea. Iată, în continuare, câteva dintre aspectele care determină un copil să fie nervos.

De ce copilul tău este nervos

Modelele familiale și parentale În cele mai multe cazuri, copiii nervoși provin din familii cu nervozitate accentuată, ridicându-se astfel întrebarea dacă nervozitatea nu este ereditară. Ei bine, această stare poate fi determinată de factori ereditari, dar poate fi și intensificată (sau chiar declanșată) de factorii de mediu – și învățată prin model.

Nevoi – dorințe confundate Nevoile sunt întotdeauna diferite de dorințe, întrucât dorințele apar abia după ce nevoile de bază au fost îndeplinite. Se poate întâmpla de multe ori ca, din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor copilului, să-i îndeplinești aceste nevoi anticipat. Iar acest lucru duce, în cele mai multe cazuri, la situația în care piticul nu mai are timp să devină conștient de nevoile sale și începe să confunde satisfacerea dorințelor cu satisfacerea nevoilor. În acest fel, el poate căpăta o toleranță scăzută la frustrare și devine nervos sau răsfățat.
Sentimentul de furie Mânia, furia, enervarea, iritarea sunt aspecte diferite ale uneia și aceleiași emoții, distribuite pe o scală în funcție de intensitate. Nervozitatea legată de furie poate ascunde de multe ori neîncrederea, tristețea, teama sau revolta copilului. În aceste cazuri, mânia copilului se va manifesta prin scene de nervozitate însoțite de agresiune asupra celorlalți sau chiar asupra lui însuși.
Propria incapacitate Perceperea unei incapacități sau descoperirea că este incapabil să facă anumite lucruri îl poate face pe copil nervos, nemulțumit în încercarea de a depăși acest neajuns și de a ascunde o anumită „rușine”.

Teama Este una dintre cele mai comune emoții care se ascund în spatele nervozității copiilor. Fricile lor se manifestă sub cele mai diverse forme: teama de întuneric, de abandon și chiar teama de moarte, care ascunde în spate tot abandonul. Faptul că nu știe să-și gestioneze emoțiile îl face să devină nervos.
Regulile neclare și limitele inexacte În momentul în care regulile și limitele nu sunt bine stabilite, copilul nu își poate învăța și descoperi propriile limite și nevoi. Lumea este plină de surprize de tot felul, pe care el nu șrie să le gestioneze. Iar asta îl face să devină încordat și să descopere că lumea este nedreaptă și chiar imprevizibilă sau chiar e împotriva lui.
Sursă: revista MAMI, 2014, Foto: 123RF
 

Comments

comments