Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce copilul face mofturi la mâncare?

De ce copilul face mofturi la mâncare?

Copilul face mofturi la mâncare: un scenariu frecvent şi normal

E ceva normal ca unui copil să nu-i placă forma, culoarea sau textura unei mâncări. De asemenea, o situaţie frecventă, la fel de normală, este ca micuțul tău să vrea să mănânce același fel la toate mesele, spun cercetătorii.

Frica de nou, ca mecanism de apărare

Într-un articol dedicat acest subiect, publicat pe www.babycenter.com, Nancy Hudson, nutriţionist în cadrul Universităţii din California, Berkeley, vorbeşte despre o frică ancestrală de lucrurile noi, acesta reprezentând unul dintre mecanismele de supravieţuire deprinse de om de-a lungul evoluției sale: nu încerci lucruri noi pentru că nu știi dacă sunt sigure sau bune pentru tine. Prin urmare, fie că vorbim de rutina de a merge la culcare sau de sandvișul pe care-l mănâncă în fiecare zi, copilul tău probabil că se simte confortabil cu lucrurile care se întâmplă constant în jurul lui, care-i sunt familiare și, cel mai probabil, nu va încerca un fel nou de mâncare decât după ce i l-ai servit de nenumărare ori.
Aceste frici dispar pe la 4-5 ani, dar sunt cazuri în care sunt păstrate şi la vârsta adultă!

Afirmare a independenţei

Pe de altă parte, mofturile la mâncare pot fi modalitatea copilului de a-şi declara independența. Aceste mofturi la mâncare au mai puțin legătură cu un anumit fel pe care i-l serveşti, ci sunt legate de nevoia de a testa limitele autorității tale.

Lipsă de răbdare

Şi, de ce nu, la această vârstă copiii pur și simplu nu pot sta locului și nu au răbdare să stea vreme îndelungată la masă! Poți să încerci să menții interesul copilului față de mâncare făcând mesele cât mai liniștite, fără distrageri ca jucăriile, televizorul sau animale de casă. Un rol important îl are aspectul mâncării, aşă că s-ar putea să te ajute să arunci un ochi la modalităţile de prezentare din Inspiraţie culinară pentru mămici.
Sursă: www.babycenter.com, traducere: Adina Gruia, Foto: 123RF.com

Comments

comments