
Desigur, te îngrijorezi și te întrebi ce se întâmplă. De ce plânge puiul tău atât de tare, de ce nu mai vrea la grădiniță?
Te gândești că cineva s-a purtat urât cu el, poate că nu se simte iubit acolo… Vorbești cu educatoarea ca să vezi ce se întâmplă, dar răspunsul ei nu-ți oferă un răspuns care să te mulțumească. Iată mai jos o listă de șapte motive care pot duce la proteste îndelungate și chiar la crize de furie când vine ora de mers la grădi. Îți este familiară vreuna dintre situații?
- Poate fi vorba de un copil supraprotejat de tine, mama lui, care nu este autonom și crede că nu poate trăi fără tine.
- În alte situații, dacă voi, părinții, vă certați, copilul este speriat de ce se poate întâmpla în lipsa lui.
- Poate lasă acasă un frățior mai mic pe care este gelos că primește mai multă atenție din partea ta.
- Există cazuri în care unii copii nu sunt destul de siguri pe ei, nu sunt dezvoltați afectiv suficient ca să suporte să fie duși în colectivitate zile întregi.
- Îi transmiți starea ta de emoție și frică.
- Are teama de control medical la grădiniță.
- Există dificultăți de comunicare cu alți copii, mai ales în cazul copiilor cu întârzieri în dezvoltarea limbajului – faptul că nu poate comunica cu ceilalți le ridică gradul de frustrare și irascibilitate, le crește tendința de izolare, iar de aici refuzul copilului de a veni la grădiniță.
- O experiență neplăcută petrecută acolo, spre exemplu o ceartă cu un alt copil.
Multe mămici consideră că schimbarea grădiniței este soluția acestei situații. În realitate, lucrurile sunt mult mai complexe, pentru că majoritatea problemelor care-l determină pe copil să refuze grădinița sunt de natură intrinsecă. Încearcă să depistezi care anume sunt acestea și să găsești soluția potrivită!
Sursă: revista MAMI, septembrie 2014, Foto: www.pixabay.com