Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce copilul refuză să privească oamenii atunci când vorbește cu ei?

De ce copilul refuză să privească oamenii atunci când vorbește cu ei?

Nu ar trebui să te mire faptul că micuțul tău refuză să privească oamenii atunci când vorbește cu ei, sunt de părere psihologii. Nu este realist să-i impui acest lucru și, să fim sinceri, nici noi, adulții, nu ne privim întotdeauna în ochi când vorbim.

Privește în altă parte, întoarce capul, evită contactul vizual într-un mod pe care tu l-ai defini drept nepoliticos? Dacă obeservi aceste lucruri, rezistă totuși tentatiei de a-i spune să privească oamenii în ochi atunci când are ceva de spus, spune psihologul Kristi Alexander, într-un articol publicat pe BabyCenter. În schimb, sugerează-i să privească în direcția persoanei (nu să-i întoarcă spatele sau să îndrepte capul în altă direcție n.r.) – atât din politețe, cât și pentru a se face înțeles, explică Kristi Alexander.

În cazul în care se încăpățânează să privească în jos atunci când vorbește, nu-i atrage atunci atenția. Nu-i spune să privească în sus, nu-i scuza comportamentul, nu spune că este timid, punându-i în acest fel o etichetă, ca să nu transformi situația într-o mare problemă pentru el.

În cazul în care se încăpățânează să privească în jos atunci când vorbește, nu-i atrage atenția asupra acestui lucru. Nu-i spune să privească în sus, nu-l scuza de comportament, nu-i spune, lui sau celor din jur, că este timid, punându-i în acest fel o etichetă, ca să nu transformi situația într-o mare problemă pentru el. Mai eficient este să exersați și să vă jucați acasă, mai spune psihologul. Un exemplu oferit este să-i spui: „Poți să te uiți la fruntea sau fața mea în timp ce-mi povestești despre ziua ta?” Pe masură ce copilul tău se simte confortabil cu aceste jocuri, va reuși să nu mai evite privirile celorlalți atunci când vorbește cu ei.
Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF

Comments

comments