Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce copilul tău nu face deloc ceea ce îl rogi?

De ce copilul tău nu face deloc ceea ce îl rogi?

Copilul tău te ignoră atunci când îl rogi să facă ceva? Poate că nu face acest lucru în mod intenţionat. Chiar dacă de pe la 3-4 anişori năzdravanii pot să facă anumite lucruri dacă sunt rugaţi, atenţia şi concentrarea lor nu este încă dezvoltată. Chiar şi când sunt mai mărişori, până pe la vreo şase anişori, trebuie să dai dovadă de multă răbdare, să foloseşti motivaţia, nu pedeapsa şi să răspunzi la multe de ce-uri atunci când le ceri să facă un lucru. Din fericire, există câteva metode pentru a-ţi motiva copilul să te asculte şi să facă ceea ce îl rogi.

  • Oferă ajutor Te-ai gândit că, poate, copilul tău nu încearcă să-ţi facă în ciudă sau să te ignore, ci că, de fapt, are nevoie de ajutor? Că atitudinea lui ascunde o neputinţă pe care îi este teamă sau ruşine să ţi-o arate? Cel mai probabil nu poate să facă ceea ce-i ceri şi preferă să nu facă nimic. Discută cu el, pune-i întrebări și vei afla problema. Arată-i cu răbdare cum se fac lucrurile, de câte ori e nevoie să le repete şi, cu timpul,  lucrurile vor decurge firesc, fără împotrivire.
  • Fii exemplu pentru el Nu fii surprinsă dacă atunci când îi ceri ceva se întâmplă cu totul altceva (poate exact opusul) sau chiar nimic. Încearcă să ceri prin puterea exemplului. Dacă îi ceri să se spele pe mâini, faceți asta împreună – este și mai amuzant și nu se va simți depășit de situație. Modelul tău de rutină va fi preluat și de cel mic, prin imitare şi obișnuință, și peste ceva timp nu va mai trebui să-i ceri deloc să facă anumite lucruri, deoarece le va face singur.
  • Fii logică Cel mic răspunde mereu cu „de ce?” la orice îi ceri/ îl rogi să facă? Încearcă să-i explici cât mai bine de ce trebuie să facă acel lucru. Se poate să refuze să-l îndeplinească pentru că nu-i înțelege rostul. Învățarea logicii din spatele lucrurilor îl fac să le accepte și să-ți urmeze mai ușor indicațiile.
  • Controlează-te Dacă întâmpini mereu rezistență atunci când îi dai instrucțiuni, poate e momentul să evaluezi felul în care le oferi şi să nu strigi la copilul tău. Cel mai bun mod de a capta atenția este să vorbeşti cu copilul tău pe un ton respectuos. Dacă te surprinzi stând cu mâinile în șolduri și strigând comenzi, controlează-te – un ton neutru este mai eficient decât cel de ceartă, iar abordarea pozitivă are mai mult succes decât cea negativă.
  • Anticiparea ajută Câteodată problema nu este că cel mic nu vrea sau nu poate să asculte de tine. Pur și simplu poate îi place prea mult ce face în acel moment. E bine să stabilești o rutină pentru ca el să știe în mare ce urmează să facă şi să nu-l iei prin surprindere atunci când îi întrerupi activitatea. Dacă trebuie să facă baie, apoi să îi citești o poveste și să se culce, poți aranja lucrurile în felul următor. Îi spui că dacă vrea să-i citești, baia trebuie să fie rapidă, altfel se scurtează timpul de citit. În felul acesta copilul tău ştie ce urmează, care este ordinea şi durata lucrurilor pe care le va face în continuare.

Sfaturi preluate de pe Parents.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: 123RF

Comments

comments