
Sare în mâncărica bebelușului? Ți s-a spus răspicat că nu, cel puțin până la vârsta de un an. Și te gândești… ce rău ar putea să-i facă?! Doar să-i dea un gust bun, nu? Nu!
Află, în primul rând, că bebeluşul nici măcar nu face diferenţa între o mâncare cu sare şi una fără sare. Diferenţa apare însă atunci când vine vorba despre riscurile care pândesc sănătatea copilului care primeşte sare adăugată în preparatele pe care le consumă. Chiar dacă ai impresia că sarea este total inofensivă, ei bine, de fapt este periculoasă. Bebeluşul are un sistem digestiv extrem de fragil şi nişte rinichi şi mai fragili, care nu sunt capabili să proceseze sarea. Mai târziu, consecinţele asupra sănătăţii lui pot fi dezastruoase, de la hipertensiune arterială şi obezitate până la insuficienţă renală.
Ce spune nutriționistul
Viorica Olteanu, nutriţionist la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“ atrage atenția asupra câtorva aspecte de care e bine să ții cont când vine vorba de alimentația bebelușului tău.
1. Câtă vreme copilaşul este exclusiv alăptat la sân sau cu lapte formulă, nu are nevoie de nici un strop de sare, pentru că atât laptele matern, cât şi cel formulă conţin cantitatea optimă de sare de care acesta are nevoie.
2. O dată cu diversificarea, adică de pe la vârsta de 6 luni, unele mămici sunt tentate să folosească sarea în prepararea supiţelor sau piureurilor servite celui mic. Greşit! Până la împlinirea vârstei de un an, în mâncarea bebeluşului sarea nu are ce căuta! Este deja prezentă în preparatele procesate, precum cereale, unt, biscuiţi, pâine etc. Chiar este numită „sarea ascunsă“.
3. Ar fi nedrept să hulim sarea fără să-i recunoaştem şi meritul de mineral important pentru organism. Însă atunci când vine vremea ei… Dar care este mai bună? Sarea de mare sau cea obişnuită, de mină? Studiile au demonstrat faptul că, în organism, amândouă au aceleaşi caracteristici şi efecte. Deşi în general este recomandată cea iodată, când va veni vremea să o introduci în alimentaţia copilului, este mai bine să ceri sfatul pediatrului înainte de a o alege. Acesta va decide în funcţie de nevoile şi sensibilităţile puiului tău.
Câtă sare are…
0,5 grame este necesarul zilnic de sodiu pentru un copil cu vârsta 0-1 an, potrivit Societăţii Române de Nutriţie.
Câtă sare are 100 g de…
- …morcov – 100 mg
- …brânza de vaci – 30 mg
- …carnea de vită – 70 mg
- …mere – 3 mg
Foto: 123 RF