Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce nu este bine să-i spui copilului tău că este timid

De ce nu este bine să-i spui copilului tău că este timid

Dacă puiul tău este timid nu înseamnă că are o problemă. În plus, nu-i faci un serviciu să-i tot repeți că este timid. Află de ce!

„Când spui unui copil că este rău, egoist, leneș, gras, nepoliticos, neatent sau orice altceva, îl etichetezi. Dacă aude în mod repetat acest lucru, el ajunge să creadă acea etichetă, o să înceapă să se comporte ca atare și să creadă că așa este sau că atâta poate”, spuneam în Etichete pozitive, etichete negative. Cum funcționează etichetarea copiilor. La fel, poate ajunge să se considere timid, chiar dacă în realitate… nici măcar nu este.
Te-ai gândit că, de fapt, copilul tău nu-și consideră timiditatea drept o problemă? „Copiii se retrag când sunt în prezența unor adulți necunoscuți, deoarece există multe așteptări cu privire la modul în care ar trebui să se comporte pentru a fi politicoși”, spune Grigore Markway, autorul cărții Nurturing the Shy Child, citat de Parents.com  „Cerem de la ei contact vizual, să zâmbească și să vorbească, când, în realitate, primul lor instinct este de a se retrage.” Și, după ce le-ai spus în mod repetat, să nu discute cu strainii, îi poți învinovăți pentru refuzul de a vorbi? Chiar și la locul de joacă, comportamentul lor este perfect explicabil, spune dr. Markway. „Abordarea unui grup de necunoscuți este dificilă chiar și pentru adulți, de exemplu, imaginează-ți că mergi la o petrecere cu persoane străine.” Nu te-ai simți în largul tău, nu-i așa?

Totuși, dacă vorbești despre timiditate ca despre o problemă, copilul poate ajunge să se gândească că, într-adevăr ceva este în neregulă cu el. De aceea, în cazul în care simți vreodată nevoia să apelezi la o etichetare de tipul „este timid” pentru a explica/ justifica un comportament, e indicat să folosești o altă formulare, de pildă: „Îi ia ceva timp până se simte în largul lui cu persoanele străine”. Dacă a fost deja etichetat drept timid, lasă-l să audă comentarii pozitive. Atunci când este în preajmă și știi că te aude, poți să spui că ești fericită că a devenit mai deschis, sociabil, că face eforturi în acest sens. Este foarte important să discuți cu rudele și prietenii să se abțină de la a-l eticheta astfel.
Surse: Babycenter.com, Parents.com, Editor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com
 

Comments

comments