Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce nu vorbeste inca?

De ce nu vorbeste inca?

Romancierul si filozoful Lucian Blaga a vorbit prima oara la varsta de 4 ani. Intrebat de ce nu a scos niciun cuvant pana atunci, el a spus ca ii era frica sa nu pronunte gresit.

  • Ce facem cand cel mic amana primele cuvinte?

Semne bune

Sunt cateva feluri in care iti poti da seama daca puiul tau e pregatit sa-si dezlege limba si e doar o chestiune de timp pana s-o faca:

  •  indreapta degetul catre un lucru pe care si-l doreste;
  • intelege ce ii spui si se comporta ca atare;
  • foloseste gesturi si expresii faciale pentru a comunica; pana spre 2 anisori, e mai important pentru dezvoltarea lui emotionala sa poata sa-si exprime dorintele (oricare ar fi modalitatea aleasa) decat sa aiba un vocabular vast.

Ce ai de facut

Daca odorul tau nu da semne premergatoare vorbirii, adreseaza-te unui specialist. Solicita o testare audiometrica pentru a determina in ce masura e afectat auzul (cam trei din 1000 de nou-nascuti se nasc cu probleme de auz care le intarzie vorbirea).

De asemenea, poti consulta un logoped, pentru ca acesta poate diagnostica si trata diferite deficiente de vorbire. In ultima instanta, mergi la un neurolog sau psihoterapeut, pentru ca poate fi vorba de autism sau ADHD (deficit de atentie).

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns