
Exista copii care plang foarte rar si mamici norocoase. Exista copii care nu se mai opresc din plans si mamici in pragul unei caderi nervoase. Afa care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze.
Plansul inseamna comunicare
In prima luna de viata, plansul are cauze primare: un disconfort legat de pozitia in patut, de faptul ca s-a udat sau ii e foame. Apoi incep colicile si plansul interminabil de durere. Cam in aceasta perioada, cand ar trebui sa incepi sa deosebesti diferitele sale „voci”, esti epuizata si, adesea, mai plansa decat bebelusul. E randul tau, tati, sa intri in scena. O zi sau doua nu o lasa pe mamica sa stea cu copilul decat la ora mesei.
Colicile, foc continuu
Dupa o perioada de gratie, au venit -vai noua! – colicile. Plansul a devenit sonor, marcat de mici tipete si zvarcolirile de rigoare: pumnii stransi, corpul incordat ca un arc, piciorusele frecate intre ele pana cand se inrosesc gleznele. Nimic prea greu de descifrat.
Leacuri pentru colici: ceaiuri de plante (bune si pentru bebe si pentru mami daca alapteaza), infuzie sau instant; solutii pe baza de seminte de marar; solutii medicament; comprese caldute, masa usor si foarte multa rabdare.
Daca bebe plange fara oprire, dar a scapat de ceva vreme de colici, e posibil sa fie vorba despre o otalgie (il doare urechea). Iar tu, mamico, iti poti da seama ca urechea e problema daca bebelusul isi freaca capul de saltea pe partea dureroasa. In plus, zona fiind sensibila, poti face si un mic test: cand bebelusul e linistit, apasa usor cu degetele langa urechi, spre pometi. Daca acolo e buna, copilul va izbucni imediat in plans.
Leacuri pentru durerea de ureche: caldura uscata (tine capul copilului intre palme sau pune-i o batista incalzita cu fierul de calcat pe urechea dureroasa). Nu-i pune niciun fel de picaturi sau solutii calde in urche fara acordul medicului.
Rasu’ – plansu’
Nimic nu e mai frumos decat rasul unui copil de 5-6 luni. Asta pana cand incepe sa planga. Din senin. Iar plansul s-ar putea sa fie asociat si cu rosul manecutei, al coltului pilotei sau al jucariilor. In plus, balonasele si balutele se inmultesc la gura bebelusului. Desi controalele tale zilnice nu au scos inca la iveala inflamatia gingiei, totusi acolo se pregateste ceva: un dintisor, poate chiar doi.
Leacuri pentru dintisori: geluri calmante pentru gingie, siropuri analgezice, jucarii din platic moale umplute cu solutie sterila, care se tin in frigider si se dau copilului sa le roada.
Plans din rasfat
Daca nimic nu da roade, iar pediatrul declara copilul sanatos, poate fi vorba despre un plans de control. Este modul copilului de a verifica daca esti prin preajma sau de a-si asigura rasfatul. Chiar si asa, nu-l lasati sa planga la nesfarsit. Va va lipsi aceasta dependenta mai tarziu. In definitiv, cand ati vazut ultima oara un adolescent urland ca vrea sa stea la mami in brate?