Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce este important ca bebelușul să stea pe burtică?

De ce este important ca bebelușul să stea pe burtică?

pe burtica

Este important pentru bebeluși să stea pe burtică, această poziție oferindu-le numeroase beneficii imediate, dar și pe termen lung.

De ce trebuie să stea pe burtică?

În această poziție, cel mic învață cum să-și mențină trunchiul în echilibru, cum să-și coordoneze mâinile și picioarele, dar și cum să-și susțină capul cât mai mult timp ridicat. De asemenea, va exersa ridicarea cu ajutorul brațelor, în care se împinge, va încerca să se rotească și, uite-așa, se pregătește pentru mersul de-a bușilea.

Când ar trebui să începi?

Studiile arată că până și nou-născuții reușesc să-și țină capul ridicat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, atunci când sunt așezați pe burtică. Așteaptă totuși până când se usucă și cade buricul ca să previi inflamarea locală din jurul rănii.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre buricul nou născutului

Cât de des și cât de mult?

Aici, părerile sunt împărțite. Unii specialiști spun că e suficient să stea pe burtică de două ori pe zi, între cinci și zece minute, pe când alții consideră că nu trebuie impusă o limită de timp. Fii atentă la semnalele venite din partea bebelușului – când se va plictisi, va începe să se miște și chiar să plângă.

Cum îl înveți?

Când e treaz și vrei să încerci această poziție, așază-l pe o suprafață netedă, moale și nu lasă in jurul lui nimic din ce poate să ducă la gură (jucării, paturici, perne).

Unii dintre micuți ar putea să-și piardă echilibrul și să se rotească pe spate, întocmai că o broască țestoasă. Cu răbdare, ajută-l să revină la poziția inițială.

Ține-l cu burtică lipită de a ta atunci când stați în pat, așază-i o oglindă în față ca să-și vadă chipul ori stai chiar tu pe jos, față în față cu el. Vorbește-i, zâmbește-i, aplaudă-l atunci când reușește să-și țină capul, ajută-l dacă-i cade la loc.

Citește și: 7 de fraze pe care să le folosești atunci când copilul tău nu ascultă

 

 

 

Sursă foto: iStock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns