
Il adori cu toata fiinta ta, iar el a pus stapanire pe trupul si mintea ta, iti fura noptile si orice notiune de independenta. Nici macar nu mai conteaza, atata vreme cat nu plange si doarme linistit, nu-i asa? Inainte de copil, daca ti-ar fi povestit cineva aceasta stare de fapt fara sa precizeze ca e vorba despre un bebelus, i-ai fi spus, cu siguranta, sa-si dea urgent demisia si sa-si raporteze fostul sef la Ministerul Muncii.
Cum se naste atasamentul bebelusului
Insa cand vine vorba despre copiii nostri, devenim cei mai obedienti „angajati” cu norma intreaga. Ce primim in schimb? Scutece murdare, colici, ragade si sansa de a o lua la capat cand se lumineaza (sau mult inainte).
Vocea ta – Dupa ce a petrecut noua luni in pantecul mamei, vocea acesteia este singurul element familiar pe care il regaseste bebelusul in lumea noua si bizara in care se trezeste. Oricat ar incerca altcineva sa linisteasca un nou-nascut, nu va reusi sa aiba efectul magic al vocii materne. De aceea, oricare ar fi cutumele maternitatii in care nasti, insista ca bebelusul sa iti fie lasat in brate macar cateva minute bune dupa ce a fost curatat si infasat.
Hrana – Indiferent daca vine de la san sau din biberon, laptele cu care il hranesti ii ofera bebelusului mai mult decat hrana.
Cei mici nu constientizeaza, atunci cand plang de foame ca le este foame, ci doar senzatia de disconfort pe care mami o face sa dispara ca prin minune. Astfel se creeaza o legatura esentiala intre mama si copil, cea de incredere. Evita sa vorbesti la telefon sau sa te uiti la televizor cand hranesti bebelusul. Concentreaza-ti toata atentia asupra lui si retine ca este un moment cheie in relatia voastra.
Chipul tau – Cele mai importante evenimente din viata nou- nascutului sunt mesele. Iar natura v-a oferit un dar important: desi inca nu vad foarte bine, atunci cand se afla la san sau in poala mamei, hraniti cu biberonul, bebelusii disting destul de bine trasaturile mamei, pe care incep sa o recunoasca vizual in foarte scurt timp, asociind imaginea cu o stare de satisfactie profunda si de siguranta. Mentine contactul vizual cat de mult si permite-i sa te analizeze in detaliu. Este ocazia aceea pe care o asteptai din totdeauna: sa fii cea mai frumoasa din lume. Pentru bebelusul tau, chiar esti, oricat de valvoi ti-ar sta parul si oricat de incercanata ai fi.
Tandretea -Teama de a nu rasfata un bebelus luandu-l in brate cand plange nu are nici un temei. Pentru asa o lectie, ar fi nevoie ca micutul sa faca rationamente de genul „cand am plans, m-a luat in brate, deci hai sa mai plang o data sa vedem daca-mi merge din nou”. In primele luni, a-l alina cand are nevoie este obligatoriu si teama de rasfat se justifica abia dupa aproximativ un an, cand mecanismele sale de gandire te vor surprinde prin complexitate.
Miscarile familiare – Copilul recunoaste modul tau de a te misca inca din burtica. De aceea, cand te plimbi cu el si ii mangai spaticul se simte confortabil si linistit. Recunoaste nu doar stilul tau unic de a te misca, ci si mangaierile pe care le simtea atunci cand iti atingeai pantecul.
Ii oferi siguranta – Nu e simplu sa transformi o casa – si nici macar o camera – intr-un mediu sigur pentru un bebelus care porneste sa descopere lumea in patru labe. Este datoria ta sa astupi prizele, sa muti obicetele periculoase mai sus, sa duci plantele atat de tentante intr-o alta incapere, sa ai grija la colturile ascutite… Desigur, bebelusul nu va aprecia efortul in sine, insa va avea sansa sa exploreze liber, intr-o lume atat de plina de „nu e voie”! Va prinde curaj, va avea pofta de aventura si va avea sentimentul ca nu s-a nascut intr-un univers prea mare pentru el.
Pur si simplu il iubesti – Fie ca ii masezi burtica cu lotiuni parfumate suav, ii gadili talpitele cu genele tale sau transformi fiecare lingurita de piure insipid intr-un avion indreptat spre o gurita deschisa, toate aceste gesturi marunte sunt dovezi ale iubirii ce i-o porti fiintei careia i-ai dat viata. Iti iubesti copilul, iar el o simte cu fiecare particula a sa. Si atunci, cum ar putea sa nu te iubeasca la randul sau?!