Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Degerături la copii. Simptome şi prim-ajutor

Degerături la copii. Simptome şi prim-ajutor

Copiii fac parte din categoria de persoane cea mai sensibilă la această afecţiune. Temperaturile scăzute, îmbrăcămintea neadecvată şi umiditatea reprezintă motivele care determină instalarea de degeraturi la copii.

Pe de altă parte, nu este mai puţin adevărat că cei mici pierd noţiunea timpului când se joacă, iar dacă părinţii nu sunt precauţi, riscul creşte extrem de mult.
7 jocuri haioase pentru zile friguroase

Degerături la copii. Simptome

Degerăturile sunt leziuni produse de frig (de pbicei, la -10 grade Celsius), umiditate şi vânt. Apar la nivelul extremităţilor, provocând senzaţia de pişcături, furnicături, arsuri sau dureri. Pielea se înroşeşte şi apoi capătă o culoare albă, zona riscând să se umfle.
Înnegrirea pielii e semn clar al instalării cangrenei şi al ultimului stadiu al degerăturii.
De obicei, ne gândim la degerăturile picioarelor, dar la fel de bine acestea pot apărea la mâini, nas şi urechi.
Răceala la bebeluşi: bebe şi frigul, prieteni sau duşmani?

Atenţie mare la degerături la copii!

Degerăturile se pot instala în mai puţin de câteva minute. De aceea, ai grijă când ieşi cu micuţul în cărucior! El stă nemişcat, iar frigul şi vântul îl afectează mai repede decât dacă ar putea să se mişte, să meargă, să alerge. În plus, nu vorbeşte şi deci nu-ţi poate spune ce simte.

Tratament

Imediat ce ai observat apariţia problemei, du copilul într-o cameră încălzită şi sună pediatrul. Ca măsuri de prim ajutor în caz de degerături la copil se recomandă hidratarea cu băuturi calde şi îndepărtarea oricăror haine umede.
Scufundă-i partea afectată în apă caldă pentru cel puţin o jumătate de oră sau până când îşi recapătă senzaţiile. Înveleşte-l în pături călduroase şi aşteaptă intervenţia medicului.
Sursă: revista MAMI, Foto: www.pixabay.com

Comments

comments