Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Depresia postpartum. Depresia proaspetei mame

Depresia postpartum. Depresia proaspetei mame

Multe femei trec prin schimbări majore de dispoziție după naștere, de durată și intensitate mai mică sau mai mare, care, dacă se adâncesc, pot să să se transforme în veritabile stări de depresie – o problemă cunoscută sub numele de depresie postpartum.
Sentimentele de tristețe și depresia postpartum sunt mai întâlnite decât ai crede. De aceea, este important ca tinerele mame – precum și cei din jurul lor – să le înțeleagă cauzele, simptomele și să ceară ajutorul familiei, prietenilor sau medicilor.
De la baby blues la depresie postpartum
Până la 80% din femei au stări emoționale de tristețe sau melancolie (așa numitul baby blues), care pot începe din prima zi după naștere. Poți să fii fericită și să devii brusc tristă, iritabilă, descurajată, obosită sau nefericită. Această stare durează de obicei câteva zile, dar se poate lungi până la o săptămână sau două. Mai serioasă decât baby blues este însă depresia postpartum (care atinge aproximativ 15% dintre proaspetele mame), ale cărei semne sunt ușor de recunoscut: tendința de a plânge din orice, starea de tristețe profundă, iritabilitate crescută, scăderea capacității intelectuale, dificultăți de concentrare și probleme de memorie, pierderea noțiunii timpului, sentimentul că nu poți face față situației în care te afli, insomnie, frica permanenta pentru propria sănătate și cea a copilului sau, în extrema cealaltă, indiferența față de copil, agitație permanentă și pierderea interesului pentru viața sexuală, după cum scriam în Depresia postnatală
Cauze
Aceste dezechilibre emoționale sunt efectul schimbărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii și imediat după naștere. Nivelurile de estrogen și progesteron care erau crescute în timpul sarcinii scad brusc după naștere, afectând starea de spirit. Alți factori sunt efortul fizic din timpul sarcinii, starea de stres, senzația de neadaptare la noua situație sau lipsa sprijinului oferit de partener.
Ce se poate face:
Odihna suficientă și dieta sănătoasă sunt cele mai importante aspecte, deoarece epuizarea și stresul pot determina și chiar adânci tristețea și depresia!
Foto: Guliver/ Thinkstock, Sursă informații: Kidshealth.org, Adaptare Adina Gruia

Comments

comments