Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dermatita atopica – de la diagnostic la tratament

Dermatita atopica – de la diagnostic la tratament

Datele statistice arata ca dermatita atopica afecteaza intre 5 si 25% din populatia generala, iar prevalenta ei este in continua crestere, mai ales in tarile dezvoltate.

Diagnostic si tratament pentru Dermatita atopica de la specialistii in Dermatologie

„Aceasta crestere a prevalentei este consecinta modului de viata occidental, caracterizat prin modificarea habitatului urban si casnic (care creeaza conditii pentru dezvoltarea acarienilor); cresterea gradului de poluare si a standardelor de igiena, dar care implica si cresterea agresiunilor asupra tegumentelor prin detergenti, sapunuri, modificarea comportamentului alimentar prin introducerea de alimente noi (in special fructe exotice, arahide etc.), aditivi alimentari, regimuri bazate pe produse de soia sau peste etc. Un rol important il are si rezistenta redusa la infectii (virusul rugeolic, virusul hepatitic A, Helicobacter pylori, Toxoplasma gondii etc.)”, ne-a explicat Vasile Benea, medic primar dermato-venerologie, de la Centrul MedicalES.
Acesta a mai spus ca primele manifestari apar la varsta de 3-6 luni. Mai exact, intre 48-75% din cazuri sunt intalnite in primul an de viata, iar pana la varsta de 5 ani se inregistreaza aproximativ 90% din cazuri.
Cauze si simptome
Din pacate, cauzele care stau la baza mecanismelor implicate in aparitia dermitei atopice sunt in mare parte necunoscute. „Cu toate acestea, apariţia manifestarilor clinice depinde de o anumita predispozitie ereditara. Mai exact, daca un parinte are atopie, riscul copilului de a face dermita atopica este de 25%; riscul creşte la 50% daca ambii parinti au atopie, iar la gemenii monozigoti este de 75%. Un alt factor este reprezentat de factorii infectiosi (Staphyloccocus aureus etc.). De asemenea, stresul joaca un rol esential. Se crede ca inclusiv poluarea poate duce la aparitia dermatitei atopice” a continuat specialistul de la MedicalES.
Principalul simptom al bolnavilor cu dermita atopica este pruritul (mancarimea de piele). Acesta este intens, accentuat noaptea si agravat de contactul cu lana si alti iritanti. Vasile Benea atrage atentia asupra faptului ca scarpinatul accentueaza pruritul, tegumentele se ingroasa, iar culoarea lor devine cenusiu-rosiatica sau maronie.
„Manifestarea clinica caracteristica a dermatitei atopice o reprezinta pielea uscata (xerodermia), pruriginoasa. Afectarea functiei de bariera cutanata, accentuata de scarpinat si de modificarile inflamatorii secundare, favorizeaza patrunderea alergenelor de mediu si colonizarea tegumentelor de catre Staphylococcus aureus. Este mai pronuntata la nivelul mainilor, in anotimpul rece si agravata de spalarea frecventa cu detergenti sau sapunuri cu pH bazic” a continuat specilalistul de la MedicalES.
Faze in dermatita atopica
In literatura de specialitate sunt descrise trei faze ale dermitei atopice:

  • infantila
  • a copilariei (juvenila)
  • a adultului

Faza infantila (pana la varsta de 2 ani) se caracterizeaza prin leziuni eritemato-veziculoase si eritemato-papulo-veziculoase, uneori zemuinde, intens pruriginoase. Manifestarile clinice apar de obicei in jurul varstei de 3 luni. La sugari, leziunile se localizeaza in special pe obraji si scalp; ulterior se pot extinde cuprinzand toata fata (frunte, barbie). In formele severe, erupţia se poate generaliza. Manifestarile clinice sunt insotite de plans, iritabilitate, insomnie. Spre varsta de 2 ani, 50% nu mai au leziuni cutanate.
In faza copilariei (intre 2 ani şi pubertate), datorita si frecarii cronice, leziunile sunt mai puţin zemuinde, devenind ingrosate. Distributia acestora se schimba, ele sunt prezente la cot, ceafa, pe fata dorsala a mainilor si picioarelor, articulatiile pumnilor si genunchilor, fesele etc. Pruritul este intens. Copii sunt nelinistiti, anxioşi, hiperactivi, frecvent cu probleme scolare.
Faza adultului poate continua celelalte faze sau poate aparea ca recidiva a uneia din fazele anterioare; doar rareori dermita atopica poate debuta la varsta adulta (0,1% din cazuri dupa varsta de 30 de ani). Sunt afectate zone precum ceafa, articulatia pumnului, torace posterior, picioarele, ceafa, pleoapele.

Diagnostic de la specialistii in dermatologie

De obicei diagnosticul dermitei atopice este usor de efectuat pe baza aspectului clinic. Rareori sunt necesare investigatii suplimentare precum:

  • prick-teste la aero-alergene si/sau alergene alimentare
  • determinarea IgE specifice
  • teste epicutane la aeroalergene

Evolutie şi prognostic
Dermita atopica are o evolutie cronica, cu perioade de remisiune intrerupte de exacerbari. Desi in majoritatea cazurilor boala se amelioreaza la pubertate, in 40% din cazuri persista la varsta adulta. Debutul la o varsta mica, afectarea severa in copilarie, copil unic in familie sau primul-nascut, asocierea de manifestari respiratorii, antecedentele familiale de atopie, nivelul crescut al IgE serice se asociaza cu un risc crescut de evolutie severa.
„Mai grav este ca la micutii cu dermita atopica vor aparea si alte manifestari atopice: rinita alergica, astm bronsic, conjunctivita. Dar pot sa apara si complicatii determinate de susceptibilitatea la infectii sau de tratament (datorita corticosteroizilor)”, a mai spus medicul Vasile Benea.
Tratamentul in dermatita atopica
Tratamentul actual se bazeaza pe agenţi terapeutici care, prin inhibarea sistemului imun, determina remisiunea sau prevenirea exacerbarilor acute ale bolii.
Specialistul de la MedicalES afirma ca terenul genetic nu poate fi influentat si de aceea obiectivele actuale ale tratamentului in dermita atopica sunt reprezentate de:

  • combaterea inflamatiei cutanate
  • remiterea pruritului
  • refacerea barierei cutanate

Acesta mai sustine si ca tratamentul trebuie adaptat in funcţie de extinderea, severitatea şi vechimea leziunilor cutanate.
„Reusita tratamentului depinde de colaborarea pacientului sau a parintilor. Tratamentul local are o importanţa fundamentala in dermita atopica, fiind suficient pentru controlul bolii in majoritatea cazurilor. Combaterea uscaciunii cutanate determina restabilirea functiei de bariera cutanata. Se recomanda ca dusurile sa fie de scurta durata si cu apa la temperatura redusa. Pentru curatarea pielii se vor utiliza produse neiritante, cu pH acid sau neutru. Folosirea regulata a emolientelor  contribuie la combaterea uscaciunii pielii si la diminuarea pruritului. Emolientele e bine sa fie folosite de mai multe ori pe zi. Este importanta utilizarea lor in perioadele de acalmie a bolii”, a completat specialistul.
Dermatita atopica duce la o afectare a calitaţii vietii bolnavilor, de aceea si bolnavii si parintii pot beneficia de consiliere.
Oferte speciale Dermatologie pentru tratarea Dermatitei atopice
Alte masuri terapeutice
Evitarea factorilor precipitanţi (lana, imbracaminte sintetica, sapunuri bazice, dezinfectanti, produse de albire a rufelor, detergenti, apa fierbinte, fum de tigara, suc de fructe sau legume proaspete etc.), ca si a spalarii frecvente previne aparitia si/sau puseurilor de exacerbare a bolii. Copiii si adolescenţii trebuie indrumati sa-si aleaga o profesie care nu presupune contactul cu substante iritante sau alergizante.
Regimul alimentar are un rol controversat. Alergenele alimentare sunt implicate indeosebi in formele medii si severe de dermita atopica la copii. Indepartarea alergenelor alimentare incriminate este necesara si utila, dar numai dupa demonstrarea implicarii acestora”, ne-a spus medicul.
Dr. Vasile Benea a punctat si efectul benefic al curei heliomarine asupra bolnavilor cu dermita atopica. Cura de altitudine, intr-o atmosfera saraca in aeroalergene poate fi utila, determinand o ameliorare tranzitorie a manifestarilor clinice.
Programari la medicii specialisti in dermatologie
Centrul MedicalES face parte din cea mai mare platforma de clinici private din Romania – Consultaclick.ro
Ofertele medicale ConsultaClick sunt valabile in cadrul platformei de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.
Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.
Pana in prezent, prin intermediul platformei consultaclick.ro, s-au efectuat peste 40000 de programari medicale. Pacientii pot alege un doctor sau o clinica pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.
 
Text: Anca Ardeleanu
 

Comments

comments