Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dermatita seboreică. Ce este permis şi ce este interzis în această afecţiune

Dermatita seboreică. Ce este permis şi ce este interzis în această afecţiune

Nu este cea mai mare plăcere din lume să încerci să găseşti la odorul tău un petic de piele neatins de cruste şi bubiţe roşiatice. E foarte probabil ca şi micuţul tău să se confrunte cu dermatita seboreică încă din primele zile de la naştere.

Dermatita seboreică, o boală inflamatorie comună

Dermatita seboreică apare cel mai adesea pe pielea capului, dar continuă să se răspândească cu iuţeală pe întreg corpul, inclusiv pe faţă. Se manifestă sub forma unor mici cruste grase sau, dimpotrivă, uscate, galbene – în varianta uşoară –, însoţite de o roşeaţă tot mai pronunţată – în forma sa agravată.

Cum vine, aşa pleacă

Nu există metode de prevenţie pentru dermatita seboreică. Mai mult, ea nu este asociată cu o igienă precară a bebeluşului, cu tipul de piele sau genul copilului. O cauză probabilă (nu şi demonstrată ştiinţific) poate fi modificarea valorilor hormonale din organismul mamei, în timpul sarcinii. Astfel, glandele seboreice produc mai mult sebum decât e necesar şi îl transmit şi fătului. Deşi dispare până în jurul unui an, copiii predispuşi genetic se pot confrunta cu reapariţia ei în anii adolescenţei.

Şampon şi… răbdare

Spală frecvent scalpul bebeluşului cu un şampon special, cu formulă blândă de curăţare, apoi piaptănă-l cu o perie cu păr moale ca să îndepărtezi scuamele. Dacă crustele nu se lasă duse uşor, încearcă un şampon care conţine acid sulfuric sau salicilic, dar nu înainte să ceri părerea pediatrului, pentru că pielea fină a ştrengarului s-ar putea irita.

Nu folosi spirt şi nici alt fel de soluţie pe bază de alcool pentru a curăţa şi usca bubiţele cauzate de dematita seboreică! Alcoolul provoacă arsuri la nivel cutanat, se absoarbe prin piele şi poate cauza intoxicaţii grave.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns