
Dermatita seboreica se mai numeste si „crusta de lapte“ si nu arata prea dragut. Vestea buna? Nu este o afectiune contagioasa si e trecetoare.
Nu este cea mai mare plăcere din lume să încerci să găsești la odorul tău un petic de piele neatins de cruste și bubițe roșiatice. E foarte probabil ca și micuțul tău să se confrunte cu dermatita seboreică încă din primele zile de la naștere.
Dermatita seboreică: boală inflamatorie comună
Dermatita seboreică apare cel mai adesea pe pielea capului, dar continuă să se răspândească cu iuțeală pe întreg corpul, inclusiv pe față. Se manifestă sub forma unor mici cruste grase sau, dimpotrivă, uscate, galbene – în varianta ușoară –, însoțite de o roșeață tot mai pronunțată – în forma sa agravată.
Cum vine, așa pleacă
Nu există metode de prevenție pentru dermatita seboreică. Mai mult, ea nu este asociată cu o precară igienă a bebelușului, cu tipul de piele sau genul copilului. O cauză probabilă (nu și demonstrată științific) poate fi modificarea valorilor hormonale din organismul mamei, în timpul sarcinii. Astfel, glandele seboreice produc mai mult sebum decât e necesar și îl transmit și fătului. Deși dispare până în jurul unui an, copiii predispuși genetic se pot confrunta cu reapariția ei în anii adolescenței.
Șampon și… răbdare
La băiță, spală frecvent scalpul bebelușului cu un șampon special, cu formulă blândă de curățare, apoi piaptănă-l cu o perie cu păr moale ca să îndepărtezi scuamele. Dacă crustele nu se lasă duse ușor, încearcă un șampon care conține acid sulfuric sau salicilic, dar nu înainte să ceri părerea pediatrului, pentru că pielea fină a ștrengarului s-ar putea irita.
ATENȚIE! Nu folosi spirt și nici alt fel de soluție pe bază de alcool pentru a curăța și usca bubițele! Alcoolul provoacă arsuri la nivel cutanat, se absoarbe prin piele și poate cauza intoxicații grave.
Foto: Guliver / Thinkstock