Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Despre gastrită hiperacidă și ulcer gastric

Despre gastrită hiperacidă și ulcer gastric

Chiar dacă nu este o regulă, s-a constatat că, în cazul unor suferinzi de gastrită hiperacidă sau ulcer gastric, durerile și arsurile stomacale, greața, balonările și amețelile sunt mai frecvente și mai acute în perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald.

Gastrită sau ulcer?

Gastrita constă în inflamarea mucoasei stomacului, cea care ar trebui să-l protejeze prn absorbția secrețiilor acide produse în decursul digestiei alimentelor. Când este perturbată doar mucoasa stomacului, peretele rămânând neatins, vorbim de gastrită, iar când este afectat și acesta, prin apariția unei leziuni cauzate de acțiunea sucurilor  gastrice foarte acide, e vorba despre ulcer. Principala cauza a apariției ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de apărare a mucoasei digestive și factorii nocivi ce-o agresează, printre care și hiperaciditatea gastrică.
Principalul indiciu al gastritei hiperacide este durerea la nivelul stomacului, asociată frecvent cu senzația de arsuri stomacale, însoțită sau nu de greață, regurgitații acide, balonare ori diaree. Primăvara, acestea pot fi provocate de introducerea în meniu a mai multor crudități, care cresc aciditatea gastrică. De parcă s-ar împotrivi, aparatul digestiv ne dă de știre despre aceasta prin durere, disconfort și greutate în partea superioară a abdomenului, mai ales după masă.
Spre deosebire de gastrită, în caz de ulcer, durerea este mai intensă și poate fi însoțită de vomă cu urne de sânge sau de scaune cu cheaguri de sânge.
Singurul în măsură să stabilească dacă e vorba de gastrită sau ulcer și să prescrie un tratament adecvat este medicul specializat în boli gastrice.
Din fericire, există numeroase remedii naturale la care poți apela în cazul în care te confrunți cu gastrită hiperacidă și ulcer gastric, dar nu uita că și în caz de gastrită și în caz de ulcer, regimul alimentar este esențial. În principal, unele alimente trebuie consumate cu multă prudență. E vorba de cele care cresc aciditatea gastrică: cruditățile, mâncărurile condimentate, prăjelile, afumăturile și murăturile, fructele acide, fasolea, soia, lintea, mazărea, brânzeturile fermentate sau sărate, pâinea integrală și fulgii de cereale.
În același scop, evitarea creșterii acidității gastrice, este indicat să nu faci exces de cafea, tutun, alcool, zahăr sau dulciuri concentrate.
Foto: 123RF, Sursă: Sănătatea de Azi
 

Comments

comments