
Plesnitul este considerat o formă mai ușoară de pedeapsă corporală, plasată undeva între o „urecheală” și o bătaie. Chiar și așa, rămâne o formă de pedeapsă fizică ce nu trebuie niciodată încurajată (cu siguranță îți amintești un moment în care ai luat o palmă și cum te-ai simțit – nu este vorba atât de durere, cât de jignire sau de umilire).
În general, părintele apelează la o palmă când este speriat (când copilul face ceva periculos, iar acest gest este un gest involuntar, de spaimă), este stresat, frustrat sau consideră că nu are altă opțiune. Dacă se întâmplă să-ți plesnești copilul, gestul acesta nu va șubrezi relația dintre voi, însă nu este o abordare pozitivă a disciplinei. În plus, poate să devină obișnuință, ceea ce reprezintă o situație gravă, iar dacă este principala metodă de disciplinare a copilului trecem deja în sfera de abuz fizic, iar școala fricii nu formează oameni echilibrați și fericiți.
„Sunt nenumarate situații în care copilul îl atrage pe părinte pe tărâmul violenței. Acesta simte că a ajuns la capătul răbdării și pune mâna pe curea. Dacă apeleazi la acest gest, înseamnă că ai fost manevrat de propriul copil. Un părinte câștigă încrederea copilul său STĂPÂNINDU-SE, RĂMÂNÂND CALM ŞI LUCID. Să nu crezi că acesta atitudine a ta va trece neobservată. Copilul te va respecta, își va da seama de importanța stăpânirii de sine, iar aceasta va fi o temelie solidă pentru personalitatea lui în formare”, arătam îm articolul Un copil agresiv este oglinda parintilor sai.
Totuși, s-a întâmplat să-i dai o palmă copilului și regreți lucru acesta? Nu-ți fie rușine să-i arăți asta, nu te teme că vei părea slab în fața lui. Folosește ocazia aceasta să-i arăți că toată lumea face greșeli pe care le regretă și că dorește să-și răscumpere greșeala făcută.
9 motive pentru care nu trebuie să apelezi la pedepse fizice
Crezi că o palmă sau alte forme de pedeapse fizice aplicate din când în când, doar pentru binele copilului, chiar reprezintă o soluție? Chiar crezi că scopul educativ scuză gestul în sine? Prima palmă poate fi urmată de a doua, după o primă pedeapsa mai dură, este mai ușor să o aplici pe a doua, iar de aici până la violență împotriva copilului sau abuz nu este decât un pas. Dincolo de aceste scenarii, iată câteva motive concrete, oferite de site-ul FamilyEducation.com, care ar trebui să te convingă că plesnitul și orice formă de pedeapsă fizică au mai multe efecte negative decât plusuri disciplinare.
- Îl învață pe copil că violența este o modalitate acceptată de a exprima furia sau de a rezolva un conflict.
- E dureros și e crud să îți rănești copilul, chiar dacă tu crezi că e „pentru binele lui”.
- Este greu și pentru tine din punct de vedere emoțional. De obicei duce la remușcări, la sentimente de vină și la pierderea încrederii în abilitățile tale parentale.
- Este traumatizant din punct de vedere emoțional pentru copil. Îl face să creadă că este ceva în neregulă cu el (deși problema nu este el, ci comportamentul său, acesta din urmă trebuind să fie corectat), naște resentimente și poate duce la o imagine proastă despre sine.
- Pedeapsa fizică îi demonstrează unui copil că este neputincios. E simplu: tu ești mare, puternic, el e mic și mai slab. Neputința poate duce în viitor la alte manifestări-problemă.
- Arată o lipsă de respect față de copil. În acest fel îl înveți să nu respecte nici el anumite valori sau standarde morale (luându-te pe tine drept exemplu).
- Trădează încrederea copilului în părinte șubrezește sentimentul de siguranță pe care-l are în sânul familiei.
- Slăbește comunicarea afectivă.
- Ce ai de făcut mai departe dacă ai ales această cale? E foarte probabil să ajungi să-i dai pedepse fizice din ce în ce mai severe. Prin urmare, nu o lua pe acest drum, nu funcționează! Nu te îmbăta cu apă rece căci da, un comportament greșit poate fi îndreptat în acest fel, dar rezultatul este de scurtă durată, iar consecințele sunt mult mai grave decât succesul temporar pe care îl obții.
Adaptare realizată de Adina Gruia, după un material publicat pe site-ul FamilyEducation.com
Foto: Guliver/ Thinkstock