Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dezvoltă-i spiritul de observație prin joc! Potrivește imaginile

Dezvoltă-i spiritul de observație prin joc! Potrivește imaginile

Îți propunem trei variante ale aceluiași joc, „Potrivește imaginile”, care dezvoltă spiritul de observație la copil și-l ajută să înțeleagă noțiunea de identic.

#1 Fă rost de două reviste sau cataloage identice, cu imagini care știi că sunt interesante pentru copil. Alege câte cinci imagini mari, colorate din fiecare revistă/ catalog și lipește-le pe câte o bucată de hârtie sau de carton. Spune-i copilului să caute și să-ți arate imaginile care sunt la fel.

#2 Arată-i copilului seturile de imagini și spune-i că există câte două imagini care sunt la fel (aceleași, identice). Întinde, apoi, imaginile cu fața în sus, pe jos sau pe masă, și roagă-l să le găsească pe cele care sunt la fel. Dacă îi este greu să le găsească, spune-i să găsească imaginea care este aceeași cu cea pe care o ții în mână. Îi poți oferi indicii precum „Este cam pe aici”, arătându-i locul aproximativ. Subliniază cuvântul același, aceeași sau folosește construcția la fel dacă simți câ o înțelege mai bine.
#3 Întinde un set de imagini pe jos sau pe masă cu fața în sus și așază perechile acestora în teanc. Îndeamnă-l pe copil să ia o carte din teanc și să găsească imaginea pereche (aceeași) printre cele întinse în fața lui. Arată-i cum să aranjeze imaginile care au fost potrivite: fie în teanc, fie într-o pungă, fie într-o cutie pentru a le separa de cele care nu au fost încă potrivite.

Potrivește imaginile este o activitate care dezvoltă, în principal, spiritul de observație și abilitatea de a potrivi imaginile, dar și:

  • coordonarea ochi-mână
  • memoria
  • conștientizarea imaginilor identice
  • concentrarea
  • încrederea în sine și independența. Pe măsură ce potrivește imaginile, ușurința de a le identifica, de a asculta și îndeplini cerințele pe care le formulezi, vor spori încrederea copilului în sine, iar el va fi dornic să facă și alte activitați, chiar mai dificile.

Foto: 123RF

Comments

comments