Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață, explicată de un specialist kinetoterapeut

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață, explicată de un specialist kinetoterapeut

Pentru a veni în ajutorul proaspeților părinți, Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal la Infant Kineto Clinic, a realizat un ghid pentru dezvoltarea bebelușului în primul an de viață, împărțit pe luni.

Dezvoltarea bebelușului: 3 luni
La această vârstă, sugarul trebuie să stea în „postura păpușii”, adică pe burtă, cu sprijin pe antebrațe și cu capul ridicat. El trebuie să țină capul sus câteva minute și să îl întoarcă spre stânga și spre dreapta, iar, mai târziu, să se și joace în această poziție. “De cele mai multe ori, părinții evită să-și așeze copilul pe burtică. Se tem că va vomita sau se va sufoca. Aceste lucruri nu se pot întâmpla dacă este supravegheat, încurajat și ajutat să își ridice capul, să își tonifice musculatura spatelui, pregătindu-se astfel pentru următoarea etapă”, explică Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal la Infant Kineto Clinic.

 • Când este necesară kinetoterapia

 • Dezvoltarea bebelușului: 3-6 luni
  În această perioadă, bebelușul trebuie să se rostogolească. La început, se va întoarce doar pe o parte, primul pas spre rostogolirea pe burtă.
  Dezvoltarea bebelușului: 6 luni
  Acum, copilul trebuie să stea în șezut și va reuși acest lucru în urma unui „antrenament”. Părintele îl așază în funduleț, sprijinit, de câteva ori pe zi, la început pentru câteva minute, după care crește și numărul reprizelor. Scopul este de a tonifia musculatura spatelui, a abdomenului și de a obține un echilibru mai bun în șezut. “Așezatul copilului între perne nu este recomandat deoarece nu avem un control vizual bun asupra poziției spatelui, acesta putând fi cifozat sau înclinat. O greșeală pe care părinții o fac este aceea de a așeza mult prea devreme copilul în această postură, când musculatura nu este pregătită pentru a susține greutatea trunchiului și a capului”, avertizează Gabriela Nedel.
  Dezvoltarea bebelușului: 6-7 luni
  La această vârstă, copilul trebuie să se târască. De pe burtică, se va împinge în genunchi și se va ajuta de mâini pentru a se deplasa înainte și înapoi.
  Dezvoltarea bebelușului: 8-10 luni
  Cel mic trece acum ușor de la târâre la statul în patru labe și, apoi, la mersul de-a bușilea.

 • Bebe stă în funduleţ! Iată de când şi care sunt etapele

 • Dezvoltarea bebelușului: 9-12 luni
  Acum, copilul se ridică în picioare cu sprijin, după care se deplasează în lateral, cu pasi adăugați. Când începe să capete încredere își desprinde mâinile de obiectul de sprijin și încearcă să-și gasească echilibrul, și chiar să faca unul sau doi pași.

  Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață, explicată de un specialist kinetoterapeut
  Gabriela Nedel, kinetoterapeut principal la Infant Kineto Clinic
  Specialistul îți recomandă!
  “Recomand părinților să aștepte momentul când copilul se ridică singur în picioare și vrea să se deplaseze. Când va fi vremea, el singur va dori să fie ajutat de către cei din jur. Dacă vom grăbi momentul ridicării în picioare și al mersului, poate rezulta mersul pe vârfuri, dar și deficiențe ale coloanei mai târziu – curburile fiziologice ale coloanei vertebrale se formează în primii ani de viață. Există cazuri în care copilul este mai lent. Doar dacă depășește cu mult perioada în care ar fi trebuit să obțină anumite posturi sau moduri de deplasare – de exemplu, dacă a împlinit 18 luni și nu merge – trebuie să vă adresați medicului de recuperare sau kinetoterapeutului”, te sfătuiește Gabriela Nedel.
  Foto: PR, Sursă: comunicat Infant Kineto Clinic

  Comments

  comments