Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dezvoltarea bebelușului și perfecționarea mișcărilor

Dezvoltarea bebelușului și perfecționarea mișcărilor

Dezvoltarea bebelusului

Fiecare părinte vrea să se asigure că cel mic se dezvoltă armonios, „conform graficului”. Iată cum ar trebui să își perfecționeze cel mic mișcările, de la primele 3 luni de viață până la 18 luni.

În primele trei luni

Mișcările bebelușului sunt neorganizate, spontane, fără un scop precis. Copilul ține pumnii strânși, stând cu membrele flexate. La o lună tinde să fixeze pentru câteva momente un punct de interes cu privirea. Încearcă să pășească, în mod reflex, când e susținut.

La două luni, urmărește un obiect pe direcție orizontală, de la un capăt la altul. Începe să surâdă și să gângurească. Distinge tonalitatea sunetelor. La trei luni cunoaște o dezvoltare importantă a simțurilor. Poate percepe culorile, distinge gustul acru de cel sărat, prinde obiecte mari, se joacă cu mânuțele, râde. Treptat, învinge forță gravitațională: sprijinindu-se pe palme, își ridică trunchiul.

Citește și: Inteligența copilului trece prin farfurie

Între 4-6 luni

E timpul pentru mișcări necoordonate. Acum întoarce capul spre persoana care îl strigă, distinge bine gusturile, poate sta sprijinit pe palme, orientându-și capul în ambele sensuri. Reține obiectele de care este interesat și se bucură la vederea persoanelor apropiate.

La 5 luni, bebelușul începe să pedaleze, stând pe spate. Își prinde picioarele cu mâinile, încercând să le ducă la gură. La 6 luni poate sta în șezut. Câmpul lui vizual se lărgește: „ecranul” devine panoramic. Se poate rostogoli în toate sensurile. Se apleacă după obiecte.

Între 7-10 luni

Intrăm în stadiul de debut al coordonării. La 7 luni reușește să se ridice singur în șezut. Se prinde de grilajul patului. Aruncă obiecte și începe să emită vocalize. La 8 luni începe să se ridice din șezut în picioare. Prinderea obiectelor nu se mai face cu toată mâna, începând să-și folosească cea mai importantă unealtă: degetul mare. Ținăndu-se de grilajul patului, în poziție verticală, execută mișcări de flexie și extensie a picioarelor.

La nouă luni se poate ridica în „patru labe”. Sprijinindu-se de propriile picioare, se „cațără” în poziție verticală. Pronunță cuvinte din două silabe.

La 10 luni

Se poate roti fără să-și piardă echilibrul. Merge în „patru labe”, încearcă să pășească, la început temător, apoi din ce în ce mai hotărât. La joacă e tot mai inventiv: scoate bilele dintr-o găletușă, se deplasează după jucării, bate din palme, face cu mâna.

Intrăm apoi în stadiul coordonării parțiale, care ține până la doi ani.

La 11 luni

Poate merge în picioare, sprijinit sau uneori singur, pe distanțe de 2-3 metri. La un an echilibrul este mai sigur, chiar dacă merge legănat, cu baza largă de susținere. Dacă merge mai mult pe vârfuri nu trebuie să va speriați: așa e la început. Poate merge și lateral, prinzându-se de obiecte.

Între 12-18 luni

Își perfecționează mersul. Se oprește și pornește singur, fără să cadă.

Citește și: Învinge tristețea sau depresia postnatală

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns