Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dezvoltarea intelectuala a copilului in primii ani de viata

Dezvoltarea intelectuala a copilului in primii ani de viata

Nu este doar cel mai drăguţ copilaş, dar este şi cel mai rapid şi silitor "elev" pentru că, în primii ani de viaţă, limbajul şi abilităţile cognitive (pe scurt, dezvoltarea intelectuală) sunt într-o dezvoltare accelerată. "La această vârstă, copiii se dezvoltă mai mult decât în orice alt moment", spune consilierul parental Jenn Berman, pentru Parents.com. "Fiecare acţiune întreprinsă de copil reprezintă un progres semnificativ."

6 momente din dezvoltarea intelectuală a copilului

Construieşte turnuri din cuburi
Vârstă: 16 la 24 de luni
Capacitatea unui copil de a echilibra un obiect peste alte cuburi deja aşezate demonstrează că cele două componente creier – corp lucrează în tandem. Este nevoie de coordonare mână-ochi şi de abilităţi motorii fine pentru a manipula corect cuburile, dar şi de întelegere a legăturii cauză – efect.

Leagă cuvintele
Vârstă: 18 la 24 de luni
Chiar dacă a învăţat deja câteva cuvinte şi le pronunţă des, momentul în care le leagă este unul important şi un prilej de bucurie. "Când copilul spune <Mai multe mere> sau <aruncă mingea>, el te angajează într-o conversaţie", explică dr. Diane Paul, Ph.D. pentru sursa menţionată anterior.

Îşi citeşte lui însuşi
Vârstă: 18 la 24 de luni
Nu este o lectură propriu zisă, dar simplu fapt că răsfoieşte paginile, că arată poze, că repetă cuvinte, înseamnă că îşi aminteşte ce aţi citit. "El imită un comportament pe care l-a învăţat de la tine şi îşi foloseşte memoria şi abilităţile lingvistice în curs de dezvoltare pentru a spune povestea", spune Claire McCarthy, medic pediatru la Spitalul de Copii din Boston.

Utilizează tacâmuri
Vârstă: 18 la 24 de luni
Deşi rezultatul va fi multă murdărie, încercările de a mânca de unul singur reprezintă un important pas spre independenţă şi îmbunătăţirea coordonării.  

Scrie (mâzgăleşte)
Vârstă: 20 la 30 de luni
Apucarea unui creion şi o mică mâzgălitură reprezintă, pentru început, o provocare pentru copil. Apoi începe să facă puncte şi linii curbe şi, în curând, va alege culori şi va încerca să facă forme, un pas înainte în dezvoltarea intelectuală a copilului. "Cu trecerea timpului, va începe să deseneze lucruri la care se gândeşte, proces care necesită imaginaţie şi planificare", spune dr. Claire McCarthy.

Înţelege mesaje care transmit acţiuni multiple şi realizează sarcini simple
Vârsta: 24 – 35 luni 
"Ia lingura şi a pune-o pe masă". Lucrul aceste poate să pară floare la ureche, dar nu pentru copilul de 2 ani. "Copilul trebuie să înţeleagă ceea ce spui şi să fie în măsură să lege cele două gânduri pentru a finaliza sarcina pe care i-ai dat-o.", explică Dr. Paul. Acest lucru presupune că abilităţile de ascultare şi de memorie s-au dezvoltat.

Comments

comments

Lasă un răspuns