
Fii alături de el în dezvoltarea limbajului şi stimulează-l cât mai mult!
Încă de la naştere, creierul lui îşi continuă dezvoltarea începută în viaţa intrauterină şi, odată cu el, „cresc“ analizatorii şi aparatul fonoarticulator. Toate acestea îl vor ajuta pe piticul tău să pronunţe primul lui cuvinţel.
Prima lună – comunicarea prin zâmbet
Este vremea când copilaşul doarme şi plânge cât cuprinde. Nu îţi trebuie decât un zâmbet al lui şi, gata, toată supărarea a dispărut ca prin minune. Dar să îţi spun un secret: te-a păcălit! Nu la tine zâmbeşte. Cercetătorii afirmă că, în prima lună, zâmbetul nu este altceva decât un rictus fiziologic, cauzat de stările interne transmise de stomăcel. Ce păcat! După o lună, pe faţa bebeluşului tău înmugureşte zâmbetul dornic de comunicare. Cu timpul, chiar vei observa că el dispune de o paletă largă de zâmbete, adecvate situaţiei, persoanei şi stării afective pe care o resimte. Toate acestea demonstrează că micuţul dispune de un set complex de emoţii… rafinate.
2-4 luni: decodifică-i plânsul!
Nu-i nici o bucurie să-l vezi pe bebe că plânge. Dar trebuie să ţii cont de această „manifestare“, pentru că are un rol foarte important în comunicarea dintre voi. S-a constatat că bebeluşii plâng cel mai mult în primele două-trei luni şi preponderent în orele după-amiezei.
Plânsul poate fi şi el de mai multe feluri: de foame, de durere sau de furie. Toate aceste forme de plâns diferă prin durată şi intensitate. Ţie îţi revine sarcina să descoperi de ce plânge micuţul tău şi să stabileşti o comunicare eficientă.
La 3 luni, în dezvoltarea limbajului, apare ceea ce specialiştii numesc „lalaţiunea“. Aceasta constă în emiterea unor sunete cu componenţă preponderent vocalică. Consoanele apar mai târziu şi vor fi folosite în funcţie de dificultatea pe care o presupune în cadrul rostirii.
La 4 luni: marea încercare. Piciul tău începe să râdă. Din ce în ce mai mult (95%) râde ori zâmbeşte la stimuli externi, cum sunt feţele adulţilor. Râsul bebeluşului este „din toată fiinţa“. Acesta apare înaintea fricii şi tu trebuie să ştii să profiţi. Încearcă să prelungeşti aceste trăiri afective pozitive şi să le consolidezi, pentru ca în timp ele să se transforme în trăsături stabile de personalitate.
Dar să mai avansăm un pic! Cum îţi arată micuţul ce vrea? Dă din mânuţe, nu? La început este cam dezordonat, ce e drept, dar pe la patru luni știe să ridice mânuţele la tine ca să-l iei în braţe.
La 6 luni
Știe să facă „Pa“ şi începe să-i bage şi pe alţii în seamă.
În tot acest timp, se pregăteşte în culise vorbirea, dezvoltarea limbajului devenind mai accelerată. Bazele sunt puse prin intermediul limbajului nonverbal, care îi asigură dezvoltarea structurilor necesare. Copilul înţelege ce îi spui cu mult înainte de a pronunţa primul cuvânt. Unii spun că încă de când se află la căldurică, în burtica ta. Cercetările au arătat că muzica, de exemplu, are un efect liniştitor în perioada de sarcină, atât pentru gravidă, cât şi pentru copil. Iar dacă tu îţi vei aminti ce muzică i-ai pus atunci, vei putea folosi acelaşi truc pentru a-i potoli plânsul.
Până la vârsta de 6 luni, atât la copiii normali, cât şi la cei cu deficienţe de auz, devoltarea limbajului este la fel. De la această vârstă însă, legăturile funcţionale şi anatomice ce se stabilesc între percepţie şi produsul ei nu se pot realiza decât la copiii care aud. Tocmai de aceea, la această vârstă, copiii fără probleme încep să emită silabe tot mai organizate.
La 9 luni
Dezvoltarea limbajului avansează și copilul începe deja să emită silabe diferenţiate, pe care le preia prin imitaţie şi le perfecţionează folosindu-se de feedback-ul auditiv.
Aproape de primul an, mami, urechile tale vor fi mângâiate de minunatul sunet al primului cuvânt pe care piticul tău îl rosteşte. Cu siguranţă vrei ca acela să fie „mama“! Acum, etapa prelingvistică s-a încheiat şi deşi foloseşte încă din abundenţă limbajul nonverbal, tot mai mult va începe să cunoască şi să folosească pentru comunicare aceeaşi limbă ca şi tine.
Trebuie să ai mare grijă la felul cum îi vorbeşti. Dezvoltarea limbajului se constituie prin imitaţie şi de aceea ar fi bine să te abţii să-l imiţi tu pe el. Ştiu că este foarte drăguţ să vorbeşti pe limba lui, dar, crede-mă, nu e şi cel mai bun lucru. Felul în care piticul tău va vorbi depinde foarte mult de tine, de modelul pe care tu i-l prezinţi, şi de aceea încearcă să fii cât mai corectă în exprimare şi cât mai clară în rostirea cuvintelor.
La 12 luni
Cuvintele micuţului îndeplinesc rolul unor adevărate propoziţii. Ele însumează într-un singur cuvânt o întreagă dorinţă. Deşi uneori nu le înţelegi dacă nu sunt însoţite de gesturi, în curând ai să fii expertă în descifrarea „limbii“ pe care o foloseşte micuţul tău.
Pe la un an şi jumătate apar şi primele propoziţii în dezvoltarea limbajului. Simple, ce-i drept, dar propoziţii. Acestea arată că începe să se organizeze structura gramaticală. Copilul va folosi la început substantive şi adjective şi mai apoi verbe.
La 2-3 ani
Propoziţiile se complică şi devin mai elaborate. Între 2 ani şi jumătate şi 3, micuţul devine neliniştit dacă nu este înţeles şi tocmai de aceea trebuie să ai grijă să-i înveţi bine „limba“. Sentimentul de nelinişte, prelungit în timp, poate crea senzaţia de frustrare şi nesiguranţă, ducând la diverse probleme de vorbire sau chiar la probleme de ordin psihic. Nu uita că limbajul este una dintre cele mai importante funcţii de care dispune omul, aşa că este mare nevoie să-l ajuţi cât poţi de mult pe micuţul tău să dezvolte un limbaj cât mai corect şi o comunicare cât mai bună.
Sursă foto: iStock