Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dietă pentru copil cu astm

Dietă pentru copil cu astm

Pentru un copil cu astm, alimentația joacă un rol foarte important pentru că sunt alimente care îl agravează, dar și alimente care duc la o bună funcționare a plămânilor sau la ușurarea simptomelor.

Zahărul și carbohidrații procesați și grăsimile saturate provoacă inflamații serioase în organism, care duc la apariția unei crize.
Ouăle, produsele lactate și cele care conțin gluten fac și ele rău, însă doar în cazul celor care suferă la alergii la aceste produse.
Semințele de floarea soarelui pot fi consumate cu regularitate, crude. Adăugate în salate sau ca atare, ele sunt bogate în vitamina E, potasiu și magneziu, având un potențial alergen foarte scăzut. Atenție, însă, ele pot fi date copilului doar după vârsta de trei ani (i le poți da pasate în alte preparate de la vârsta de doi ani).
Merele au reprezentat subiectul multor studii despre astm. Așa s-a descoperit că femeile gravide care consumă cu regularitate aceste fructe în timpul sarcinii oferă o protecție serioasă celor mici împotriva acestor afecțiuni. Merele conțin quercitină, un antioxidant puternic, cu proprietăți antiinflamatoare.

La fel ca și merele, roșiile și morcovii sunt de ajutor unui copil cu astm, fiind foarte bogați în compuși cu rol antiinflamator.
Alimentele bogate în vitamina B6 trebuie să facă parte din dieta oricărui astmatic. Este vorba de spanac, banane, carne de curcan, vită, cartofi. Această vitamină are rol antiinflamator și scade incidența atacurilor astmatice.
Un studiu din 2007 arată că dieta medirteraneeană pe care o au copiii din țările meridonale, bogată în fructe precum struguri, mere sau legume ca roșiile face ca numărul astmaticilor în acele zone să fie mult mai scăzut decât în restul Europei.
Usturoiul, ghimbirul, rozmarinul, salvia sau turmericul sunt și ele recomandate, deoarece scad inflamațiile căilor aeriene.
Broccoli, deși nu foare iubit de cei mici, este foarte bogat în antioxidanți care previn inflamațiile de la nivelul căilor aeriene.
Vitamina C are un binecunoscut rol antiinflamator. Cele mai bogate surse alimentare de vitamina C sunt citricele, kiwi și ardeiul gras roșu.
NU UITA!  
Nu există o dietă minune pentru un copil cu astm, doar alimente care trebuie evitate și alimente care trebuie consumate cu mare încredere.
Astmul este o afecțiune cronică. Cu toate acestea, un bolnav poate avea o viață absolut normală dacă învață cum să țină boala sub control. Cu o conduită și o dietă adecvată, crizele de astm se vor rări până la dispariția completă.
Sursă: revista MAMI, Foto: 123RF

Comments

comments